Комуналка в розстрочку: як і скільки

Комуналка в розстрочку: як і скільки

Аналітика
Укрінформ
Українці зможуть платити за теплопостачання в розстрочку. Як це буде і що забули врахувати – дізнавався Укрінформ

18 жовтня Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман повідомив, що громадянам, які не охоплені програмою житлових субсидій, Кабмін запропонує скористатися 12-місячною розстрочкою для оплати житлово-комунальних послуг.

 «Будуть родини, які не можуть або не хочуть взяти участь у програмі субсидій. Ми запропонуємо їм інші варіанти. Ми провели обговорення з депутатами парламенту, членами коаліції і вирішили, що ми впровадимо 12-місячну розстрочку на оплату житлово-комунальних послуг для тих, хто не бажає отримувати субсидію», - наголосив прем’єр-міністр.

Після нетривалої інтриги «від прем’єра» уряд учора таки прийняв відповідне рішення. Відтепер українські сім’ї, які не підпадають під захист житлової субсидії, зможуть сплачувати рахунки за теплопостачання рівними частинами протягом року. Тобто у споживачів буде можливість в опалювальний період сплачувати лише 50% вартості спожитих послуг, решту - 50% рахунку  - доплатити у літній період. Єдине, що поки не зрозуміло – що робитимуть власники приватних будинків. Адже у цьому рішенні не йдеться про розстрочку в оплаті на газ, спожитий для опалення їхнього помешкання.

Окремо на місцях уже були спроби запровадження подібої розстрочки. Екс-мер Чернівців Микола Федорук розповів, як це відбувалося там: «Ми запровадили на теплопостачання так званий двоставковий тариф – коли протягом календарного року за тепло платять не лише на період опалювального сезону, а протягом 12 місяців. Це ми робили для всіх, а не лише для тих, хто має субсидії, і у такий спосіб полегшили життя містянам. Боржники були і будуть, з ними треба працювати індивідуально. Це розраховано не на боржників, а на сумлінних людей, які хочуть платити, але мають тимчасові труднощі. Основне, на що потрібно звертати увагу, це звичайно тепло і гаряча вода, тарифи на них найбільш вразливі».

З одного боку така ініціатива «Народного фронту», яку підтримав уряд, виглядає досить привабливо. Улітку населення ще якось викручувалося, і платило за комунальні послуги, які в сумі становили в середньому 600 гривень. Але ж тепер початок опалювального сезону, коли лише за тепло власникам, наприклад, двокімнатної квартири доведеться віддати близько 1500 гривень, і це дуже відчутно вдарить по кишенях українців. Тому це вихід саме для відповідальних громадян, погодимось тут з Миколою Федоруком, які звикли оплачувати рахунки. Вирівняти сімейний бюджет відтепер можна буде розтягнувши «задоволення» оплати комунальних послуг за підвищеними тарифами на весь рік, тобто гріємося взимку, а продовжуємо платити за це влітку.

З іншого боку тут є свої підводні камені, які чекають на самих комунальників. Про це Укрінформу розповів директор аналітико-дослідницького центру «Інститут міста», експерт в галузі житлово-комунального господарства Олександр Сергієнко:

«Для того, щоб запровадити цю розстрочку, треба компенсувати комунальникам їхні поточні втрати. Вони повинні мати гроші, щоб купувати газ, платити зарплату. Хто буде давати їм ці гроші? Чи вони передбачені в бюджеті? Це колосальні суми. Інший момент - уже зараз, точніше за 8 місяців, заборгованість державного бюджету перед комунальниками за виплату субсидій складає більше 16 млрд грн. Тобто бюджет і так не покриває субсидії, а уряд хоче зробити ці суми ще більшими».

Отже, як бачимо, ініціатива щодо розстрочки на комунальні послуги здається непоганою ідеєю, хоча і не все враховує. Чи збільшиться кількість боржників при цьому? Поки незрозуміло, бо ж йдеться не про те, щоб не платити взагалі, а про ту ж оплату, розкидану на рік. Тому, можливо, станеться навпаки – хто не осилив би всю суму, і вирішив тоді взагалі не платити, заплатить зараз хоча б половину. Звичайно, це тільки припущення, а як буде насправді – побачимо.

Юлія Горбань, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-