У Мін’юсті запевняють, що хакери не зможуть отримати ключі нотаріусів

У Мін’юсті запевняють, що хакери не зможуть отримати ключі нотаріусів

Укрінформ
Завдяки ухваленому в парламенті Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності" (проект закону №5067), жоден хакер більше не зможе здійснити успішну атаку на комп’ютер нотаріуса, оскільки останні використовуватимуть ключі з особливим ступенем захисту.

Про це заявив заступник міністра юстиції України Павло Мороз на прес-конференції в Укрінформі.

"Були випадки, коли казали, що наші реєстри зламані і хакери отримали ключі державних реєстраторів, і вночі проводили реєстраційні дії. Так от - реєстри наші жодного разу зламано не було. Були випадки DoS-атак, коли реєстр не працював, наприклад, добу. Так от, ми законом передбачаємо, аби обов'язково використовували ключі з особливим ступенем захисту. Технічно він не буде відрізнятися від існуючого, але сама реєстраційна дія буде відбуватися у цьому ключі, і він буде на комп'ютер видавати результат. Жодний хакер не зможе технічно зламати цей ключ", - розповів Мороз.

Він зауважив, що такі ключі давно існують у Європі, тож Україна просто переходить на європейський рівень. Уже зараз деякі українські нотаріуси користуються саме такими ключами.

Так, за словами заступника міністра, ухвалений закон, перш за все, посилює кримінальну відповідальність не тільки державного реєстратора, а й замовника та виконавця рейдерського захоплення. Водночас, закон закриває схему незаконної реєстрації бізнесу та нерухомості на підставі підробленого рішення суду.

"З прийняттям цього закону, це буде просто неможливо, тому що ми передбачили взаємодію наших реєстрів бізнесу та нерухомості з реєстром судових рішень. Ми розуміємо, що судовий реєстр зараз не готовий до такого підключення, їм треба час, аби ввести декілька технічних новел, тому у перехідних положеннях ми передбачили, що якщо до держреєстратора приходять з рішенням суду, то він мусить переконатися, що у реєстрі це рішення дійсно є. Якщо він там його не знаходить, то мусить офіційно звернутися до суду і лише після підтвердження провести цю реєстраційну дію", - пояснив він.

Документ також вводить обов'язкове нотаріальне посвідчення підписів голови та секретаря зборів на протоколі, а також нотаріальне посвідчення статуту. Для громадських організацій зробили виняток. Передбачено також можливість блокувати реєстраційну дію на 10 днів за заявою зацікавленої особи.

Разом з тим, Мороз нагадав, що з січня цього року запрацювала комісія з розгляду скарг на дії державних реєстраторів, яку ще називають антирейдерською.

"Я хочу підкреслити, що комісія не є судом. І коли до комісії почали надходити скарги, звісно, що вони були не просто на дії державних реєстраторів, більшість цих скарг були саме навколо рейдерських захоплень. Усім зрозуміло, що будь-яке рейдерське захоплення без залучення державного реєстратора неможливе. І коли почала роботу ця комісії, ми, розглядаючи скарги, почали вивчати усі рейдерські схеми, які існують у нашому суспільстві ще з 2002 року. Комісія пропрацювала пів року і було прийнято рішення створити робочу групу, що успішно було зроблено у травні цього року. До неї увійшли Європейська бізнес асоціація, Американська торгівельна палата, Американська ділова рада, представники вітчизняного бізнесу, офіс бізнес омбудсмена, нотаріуси, судді, депутати, представники Мін'юсту і адвокати, а головне - представники громадськості", - поінформував він.

Мороз зауважив, що саме після вивчення усіх рейдерських схем і було розроблено законопроект №5067. "Зараз чекаємо на те, аби Президент його підписав", - резюмував заступник міністра.

На прес-конференції також розповіли, як комісія допомогла побороти рейдерів, які хотіли незаконно захопити ТОВ "Ромпетрол-Україна".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-