На півдні Польщі знову зруйновано український пам'ятник

На півдні Польщі знову зруйновано український пам'ятник

Фото
Укрінформ
У селі Верхрата Підкарпатського воєводства на півдні Польщі зруйновано чергове українське місце поховання на місцевому кладовищі.

Відповідальність за акт вандалізму взяло на себе радикальне націоналістичне угруповання Табір Великої Польщі (Oboz Wielkiej Polski), яке розмістило відео знищення пам'ятника.

Табір Великої Польщі симпатизує бойовикам на Донбасі, а член цього угруповання Давід Гудзєц, який розмістив відео в Інтернеті, модерує польською мовою сторінку бойовиків Novorossia.Today.

Голова Об'єднання українців у Польщі (ОУП) Петро Тима у коментарі Укрінформу зазначив, що це черговий акт вандалізму по відношенню до українських місць пам'яті за останні два роки. Він не виключив, що знищення пам'ятника пов'язане з прем'єрою у Польщі художнього фільму “Волинь”.

“Складно однозначно сказати, але зрозуміло, що цей фільм несе за собою негатив”,- констатував Тима.

З 2015 року на півдні Польщі зруйновано вже вісім місць пам'яті українців, зокрема й на могилах. Деякі з них було встановлено за кошти з польського бюджету.

Пам'ятник на кладовищі у Верхраті з'явився на місцевому кладовищі в 1993 році. Його встановлено на могилі 13 солдатів УПА (їхні імена викарбувані на металевих табличках), а також і цивільних осіб. На колишньому греко-католицькому кладовищі неподалік церкви, яка зараз є римо-католицьким костелом, поховані українські мешканці цього села.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-