«Героїв Дніпра»: суперечки про метро. А про ринок люди ще не знають…

«Героїв Дніпра»: суперечки про метро. А про ринок люди ще не знають…

Аналітика
Укрінформ
Оболонці проти будівництва ТРК «Оазис» на «Героїв Дніпра». Що вони скажуть, коли дізнаються про плани забудови ринку «Оболонь»?

Мешканці Оболоні, які живуть в районі станції метро «Героїв Дніпра», налякані – на платформі метрополітену помітили тріщину завдовжки близько 10 метрів. Припускають, що її поява зумовлена скандальним будівництвом нового торгово-розважального комплексу «Оазис» безпосередньо над станцією. Зараз же ця історія з будівництвом ТРК обростає все новими чутками – дійшло до того, що деякі оболонці побоюються користуватися станцією «Героїв Дніпра» і ходять пішки до «Мінської». Але поза увагою залишилося те, що тріщини на цій станції, хоч і значно менші, були й до будівництва, а платформа тієї ж «Мінської»… також тріснула по центру.

Мер столиці Віталій Кличко 30 вересня заявив, що будівництво ТРК «Оазис» не відбуватиметься без згоди мешканців Оболоні, та станом на понеділок 3 жовтня будівельні роботи над метро «Героїв Дніпра» все одно йшли. Про це написав у Фейсбуці член комітету ВО «Свобода» Володимир Тищенко і виклав відео активіста Олексія Антонюка, як відбувається буріння свердловин під палі для майбутнього ТРК.

Утім треба сказати про те, чому уваги майже не приділяється. У depo.ua вже писали, що буквально поруч з «Оазисом» на місці ринку «Оболонь» може вирости ще один ТРК. Його територія зазначена разом із вже виставленою на продаж ділянкою під «Оазис» на сайті нерухомості «Бізнес реал груп» у розділі «земельні ділянки - будівництво ТЦ». Щоправда вчора ввечері там з’явилася помітка – «знято з продажу», можливо, аби уникнути розголосу. Це дійсно смачний шматок земельного пирога за кілька кроків від метро і навпроти майбутнього торгового центру в одному з найдорожчих районів Києва. Її площа – 44 555,91 кв.м, (445 соток), а ціна землі в цьому елітному районі -  $ 36 547за сотку. Укрінформ намагався вийти на зв'язок із керівництвом вельми популярного у місцевих жителів ринку «Оболонь», аби підтвердити чи спростувати цю інформацію, але відповіді так і не отримав.

І тут можна сміливо прогнозувати новий конфлікт між забудовниками і мешканцями району. Хоча ринок «Оболонь» ще досі типова азіатчина в 21 столітті, але він дуже зручний для мешканців району, а найголовніше – дешевий.  Це зараз Оболонь стала районом престижним і розкрученим з розвиненою інфраструктурою, красивою набережною і елітним житлом. А раніше сюди, в сірий спальний район з панельними будинками, переселяли простих робітників і низову інтелігенцію. Тому й донині переважна більшість мешканців Оболоні – люди незаможного прошарку, для яких знесення місцевого ринку стане справжнім ударом по кишені. Це вже не кажучи про людей, які роками працюють на тому базарі, і «приміських бабусь», для яких проданий пучок петрушки -  хоч який-небудь заробіток до пенсії. Навряд чи їх всіх запросять консультантами до бутиків елітного молу... Так що на Оболоні усе тільки починається.

А поки що повернімося на платформу станції метро: «Укрінформ» вирішив на власні очі побачити знамениту тріщину і дізнатися, чи дійсно є підстави для паніки у мешканців Оболоні?

Тріщина – точно не міф

Кореспондент Укрінформу побував на станції метро «Героїв Дніпра» і пересвідчився: тріщина справді існує і тягнеться від середини платформи на кілька метрів. Окрім неї є ще з десяток невеличких по всій платформі.

Під виглядом допитливої пасажирки звертаюся до  працівника метрополітену:

  • Тут багато тріщин, а про яку зараз всі так говорять?
  • Одна тріщина тут з’явилася (показує найдовшу). Але не хвилюйтеся, тут нічого не обвалиться. Коли тут сильно свердлили, вона з’явилася просто від вібрації.
  • Тобто це було недавно?
  • Тиждень чи півтора тому.
  • Я бачила тут ще невеликі тріщини в різних кінцях…
  • Та то вже давно були.

Виходжу з дверей метро, і цікавлюся в жіночок, які продають всілякі овочі та фрукти якраз на кругу попід загородженням:

  • А вам тут не страшно сидіти? – питаю. У відповідь чую:
  • Страшно звичайно, а що ж зробиш, треба працювати.
  • Пишуть, ніби все законно.
  • Та як законно? Земля на кругу незаконно придбана Черновецьким ще в 2007. Це жах. 9 років нічого не робили, а тепер при Кличку взялися будувати. А як воно насправді – ніхто не знає.

А на «Мінській» тріщина ще більша. Що це означає?

Кореспондент відвідав і сусідню станцію «Мінську»: там тріщина навіть значно довша – тягнеться майже через усю платформу. Здавалося б, якщо тріснула платформа «Мінської», над якою зараз немає будівництва, то появу тріщини на «Героїв Дніпра» теж не обов’язково прив’язувати до будівництва ТРК? «Укрінформ» звернувся до незалежного фахівця. Віце-президент спілки архітекторів Олена Олійник пояснила, від чого з’являються такі тріщини на платформах і чи дійсно тріщина на «Героїв Дніпра», про яку стільки говорять, може бути пов’язана із будівництвом ТРК.

«Станція – це довгий монолітний тунель. Ґрунти під нею відчувають навантаження навіть від сусіднього будівництва. Станції на Оболоні взагалі не були розраховані на будівництво зверху, бо вони мілкого закладення. Якщо там з’являються додаткові навантаження, то ґрунти можуть просідати і виникають тріщини, тому, звісно, певна небезпека є. Над Мінською теж є торговий центр. «Дрім таун» нерівномірно навантажив одне крило підземного тунелю, а в іншому з’явилися тріщини через це. Можливо, там акуратніше велися роботи, і тріщини виникли не одразу, а після кількох зим. А зими - це найстрашніше: заморожування, а потім танення. І тому видимі тріщини з’явилися після замороження. Надземні торгівельні центри навантажують підземний тунель, непристосований для цього. Тому можуть виникати нові тріщини. Крім того, піднімаються ґрунтові води, які і без того високі і можуть підтоплювати знизу.

Теоретично зараз прямої загрози на станції «Героїв Дніпра» немає. Але може трапитися обрушення під час чи після зими. Звичайно, це свідчить про недосконалість організації будівельних робіт та якість будівництва. Ніхто не скаже на око, через що виникла ця тріщина, тому що треба дослідити стан тунелів, перекриттів на всьому протязі, а також десь підкопати та подивитися на стан фундаментів – підмокають вони чи ні. Я би рекомендувала підсилити перекриття на всіх станціях Оболоні, які під торгівельними центрами, звичайно, за рахунок останніх».

На забудовника відкрито кримінальне провадження

Оболонці вирішили не мовчати і швидко зреагували, створивши власну ініціативну групу на чолі з активістами Олексієм Антонюком та Юрієм Клейносом, аби  домогтися заборони будівництва на крузі біля входу на станцію «Героїв Дніпра» та відновлення порушеного забудовниками благоустрою. Олексій Антонюк розповів «Укрінформу», що вони зверталися до КМДА, депутатів Верховної Ради, Державної архітектурної будівельної інспекції (ДАБІ), і всюди відповідали по-різному:

«Кличко казав, що будівництво до проведення громадських слухань зупиниться, та воно все рівно не припиняється. Ми були присутні, коли приходив інспектор з ДАБІ. Мені здається, що перевірка була достатньо поверховою».

Олена Олійник наголошує: «У ДАБІ немає спеціалістів, які можуть провести таку серйозну експертизу, їм треба запрошувати для цього людей зі сторони. Крім того, їм слід наполягати, щоб результати цієї експертизи були оприлюднені».

Хоча забудовники пред’являють документи, що будівництво законне і ніякої загрози для користувачів метрополітену немає, активісти дуже у цьому сумніваються: «Ці документи складені ними, і наскільки вони складені коректно – треба перевіряти. Вони пошкодили стелю, на коліях станції є вода, промокли стіни, а на платформі велика тріщина – це всі бачили. Тим паче ці документи видані на клапоть землі, а вони захопили весь круг. Тому ми подали судові позови, вони будуть розглядатися», - сказав Олексій Антонюк.

Активіст Юрій Клейнос наголосив, що прокуратура вже відкрила кримінальне провадження за статтею 197 ч.1 – самозахоплення земельної ділянки: «В цьому питанні ми теж будемо вимагати від прокуратури, щоб вона наклала арешт на це будівництво».

Проти будівництва нового ТРК - одноголосно

На громадські слухання людей прийшло значно більше, ніж очікувалося: пару сотень, які не потрапили до актового залу, скандували під дверима «ганьба», оскільки непокоїлися, що їхні голоси не візьмуть до уваги. Тому збори перенесли на шкільний майданчик, де всього зібралися близько 500 мешканців Оболоні.

Відтак громада Оболоні проголосувала проти будівництва ТРК. Позафракційний депутат ВР Юрій Левченко, який також відвідав громадські слухання, зауважив, що, на жаль, згідно з діючим містобудівним законодавством громадські слухання юридично ні на що не впливають, а мають лише рекомендаційний характер. Але тут важлива саме публічна заява – люди висловилися проти.

Ще поки збиралися люди, розговорилася з літнім чоловіком. Пан Георгій, пенсіонер, зізнався, що не проти будівництва: «Якщо чесно, я за будівництво торгового центру, але при умові –  якщо збережеться нормальний простір і не буде тісняви. Його переваги – це нові робочі місця і висока культура обслуговування. Дуже хотілося б, аби забудовник навів лад навколо метро та прибрав кіоски. Але ж це потрібно робити гласно, а не так, як зараз, - за парканом. А то спочатку оголосили, що триває хімічне укріплення ґрунтів... Тому зараз довіри до забудовника я не маю».

Чим закінчиться історія із забудовою території над станцією Героїв Дніпра – сказати складно, бо вона зачіпає інтереси занадто великої кількості киян, які мешкають у цьому районі. ДАБІ обіцяє надати результати інспекції, а якими вони будуть – здогадатися неважко. Активність громади на Оболоні показала, що революція Гідності і подальші події невідворотно вплинули на самих українців: вони вже впевнено піднімають голову і самостійно відстоюють свої інтереси. А жителям Оболоні, як виявилося, доведеться відстоювати ще багато чого – і інспекцію місцевих станцій метро, і об’єктивність її результатів, і всі питання, пов’язані із знесенням оболонського ринку...

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-