Справа Майдану: Частину екс-беркутівців, яких здав силовик, затримали

Справа Майдану: Частину екс-беркутівців, яких здав силовик, затримали

Укрінформ
Частину колишніх бійців "Беркуту", яких назвав підозрюваний спецпризначинець на суді у Харкові, затримали. Стосовно інших перевіряють інформацію.

Про це повідомив прокурор ГПУ Олександр Ковальчук в ефірі телеканалу "112 Україна".

Коментуючи те, що сьогодні в Харкові екс-беркутівець частково визнав свою провину і назвав колишніх колег, які отримували патрони зі свинцевою картеччю замість гумової, прокурор сказав, що частина названих осіб затримана.

"На даний час деякі з цих працівників "Беркуту" затримані, проводиться досудове розслідування. Щодо інших інформація ще перевіряється", - сказав Ковальчук.

За його словами, свідчення екс-беркутівця дуже допоможуть слідству, а якщо будуть встановлені інші спецназівці, які отримували свинцеві кулі, будуть ухвалені відповідні рішення. Окрім того, він відзначив важливість інформації про наклейки на шоломах, за допомогою яких спецпризначенці з різних областей відрізняли один одного на Майдані в лютому 2014 року.

"Щодо наклейок на шоломах. Це допоможе слідству ідентифікувати, який саме підрозділ був присутній у тій чи іншій частині Києва", - додав Ковальчук.

Відповідаючи на запитання, скільки зараз підозрюваних екс-беркутівців, він зазначив: "По тих провадженнях, де я старший групи прокурорів, це 8 працівників "Беркуту" з різних областей України".

"Є інформація, що колишні працівники "Беркуту" пройшли атестацію і зараз займають різні посади в Нацполіції. На даний час під вартою 4 колишніх працівників "Беркуту", які на час затримання перебували на різних посадах в Нацполіції", - сказав Ковальчук.

Як повідомлялося, колишній боєць "Беркуту" з Харкова Віктор Шаповалов у суді розповів про подробиці розстрілу Майдану в 2014 році.

Генпрокуратура в лютому передала до суду обвинувальний акт стосовно трьох колишніх співробітників "Беркуту" Олександра Маринченка, Сергія Тамтури та Олега Янішевського, яких підозрюють у розстрілі 48 учасників Євромайдану на вул. Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року. Справу було об'єднано зі справою екс-беркутівців Павла Аброськіна і Сергія Зінченка.

Слідчі встановили причетність спецроти київського "Беркуту" до розстрілів 48 протестувальників і заподіяння вогнепальних поранень 80 протестувальникам 20 лютого 2014 року на вул. Інститутській. За результатами розслідування повідомлено про підозру 25 співробітникам цієї спецроти і керівному складу полку "Беркут" у причетності до цих подій, із них 20 оголошено в розшук та 5 перебувають під вартою.

Також повідомлялося, що Генпрокуратура скерувала до Печерського районного суду Києва обвинувальний акт стосовно колишнього командира батальйону міліції особливого призначення "Беркут" ГУМВС України у Львівській області. Йому інкримінують перевищення влади і службових повноважень під час подій 18 лютого 2014 року на вул. Інститутській, Михайла Грушевського та Кловському узвозі в Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-