Президент: Бабин Яр - приклад того, як безкарність підігріває апетити агресора

Президент: Бабин Яр - приклад того, як безкарність підігріває апетити агресора

Укрінформ
Президент Петро Порошенко заявив, що нині Україна та світ віддають шану тисячам безневинно замордованих ще за часів Другої світової війни – у Бабиному Яру.

Про це повідомляє прес-служба Глави держави.

«Ті, хто пережили звірства Другої світової, згадують, що в’язнів нацистських концтаборів позбавляли імен та нашивали на одяг порядковий номер. Для поплічників нацистів цей номер замінював людську гідність. Він затирав співчуття до них, як і відчуття вини за вчинені злочини. Проста математика обездушнює смерть і війну», - сказав Президент під час прийняття у зв’язку з вшануванням 75-х роковин трагедії Бабиного Яру.

Порошенко зазначив, що людське горе звично вимірюють мовою цифр: мільйони для Другої світової, сотні тисяч для Бабиного Яру, тисячі для російської агресії на українському Донбасі.

«Так ми вакцинуємо себе від жахіть війни математичною статистикою. Порівнюючи цифри, позначаємо глибину людського горя. При цьому дехто часто забуває, що навіть поодинока людська трагедія – це загибель цілого світу. Так легше... Так легше починати нову агресію», - сказав Президент.

Глава держави наголосив, що нашим моральним обов’язком є повернути імена тим, хто був закатований нацистським режимом.

«Кожному і без винятку. Маємо пам’ятати кожне ім’я. Це має стати нашою вакциною проти нових звірств», - наголосив  Порошенко. Він зазначив, що ми повинні пам’ятати уроки минулого про страшну ціну бездіяльності та короткозорості.

За його словами, в 30-ті роки минулого століття політика умиротворення підмінила собою рішучість дій і нібито далека загроза для Чехословаччини, Австрії, Польщі була невеликою платою задля збереження звичного порядку. «Сьогодні ми знаємо, що сталося далі. Це промовистий приклад того, як відчуття безкарності лише підігріває апетити агресора», - додав він.

«Трагедія Бабиного Яру – це попередження усьому людству. Будь-який режим, який зневажає права та свободи людини, несе в собі загрозу для самої людяності. Тому наша сьогоднішня солідарність проти російської агресії – це інвестиція в безпеку та процвітання спільної та єдиної Європи», - сказав Порошенко.

Президент наголосив, що наша єдність проти атак на спільні цінності – це гарантія безпечного майбутнього наших дітей. Він навів слова відомого дисидента Натана Щаранського про три джерела сили для вільного світу: сила внутрішньої свободи кожного з нас, сила вільного суспільства і власне, сила солідарності вільного світу.

«Сьогодні в Україні ми маємо дві з них: і силу внутрішньої свободи, продемонстрованої під час Революції Гідності, і силу вільного суспільства, яка є гарантією незворотності демократичних реформ. Сьогодні ми, українці, як, власне, й інші народи, які потерпають від агресії та насильства, щоб реалізувати наші мрії, дуже потребуємо третьої складової – непорушної солідарності вільного демократичного світу», - сказав Глава держави.

Президент зауважив, що сьогодні нам потрібна єдність світу у захисті цінностей та гуманності, якими ми так пишаємося після жахіть минулої війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-