Нацгвардія подасть апеляцію на постанову суду щодо військових звань Семенченка

Нацгвардія подасть апеляцію на постанову суду щодо військових звань Семенченка

Укрінформ
Головне управління Національної гвардії сьогодні подасть апеляцію на рішення суду щодо поновлення Семену Семенченку звання майора.

Головне управління Національної гвардії України  оскаржить в апеляційному порядку постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 14 вересня 2016 року, якою було задоволено позов Семена Семенченка до Головного управління Національної гвардії України про визнання протиправним, незаконним та скасування наказу від 22 грудня 2015 року № 212 о/с щодо позбавлення Семенченка військових звань.

Про це Укрінформу повідомило поінформоване джерело.

Співрозмовник агентства зазначив, що після виконання відповідних юридичних процедур апеляцію буде подано сьогодні. 

Нагадаємо, що Семенченко звернувся до Окружного адміністративного суду м. Києва з адміністративним позовом до Головного управління Нацгвардії про визнання протиправним та незаконним наказу тимчасово виконуючого обов'язки командувача Національної гвардії України від 22.12.2015 щодо позбавлення Семенченка Семена Ігоровича військових звань "капітан резерву" та "майор резерву". 

Як зазначається в постанові суду від 14 вересня 2016 р., Семенченко посилався на те, що оскаржуваний наказ видано з порушенням порядку, визначеного Законом України «Про Національну гвардію України», а також інших законодавчих актів. Окрім цього, Семенченко наголошував, що наказ видано т.в.о. командувача Нацгвардії України з перевищенням наданих йому повноважень, що «потягло за собою незаконне позбавлення Семенченка С.І. військових звань "капітан резерву" та "майор резерву"", йдеться в постанові суду, копію якої має в своєму розпорядженні Укрінформ.  

Водночас, відповідач - Головне управління Нацгвардії України - подав суду заперечення проти позову, в яких посилався на правомірність наказу та посилався на те, що при прийнятті Семенченка на службу у військовому резерві «ним були надані відомості, які документально не підтверджені, а саме: щодо присвоєння первинного військового звання офіцерського складу та чергових військових звань до капітана (капітана-лейтенанта включно)», йдеться в постанові суду.

Згідно з постановою, Окружний адмінсуд м. Києва встановив, що наказом командира в/ч № 3027 від 13.08.2014 Семенченка у військовому званні «капітан резерву» було зараховано до списків особового складу частини та укладено контракт про проходження військової служби у резерві на 5 років. Підставою для видання цього наказу була заява Семенченка, до якої він додав "копію паспорта громадянина України та тимчасове посвідчення офіцера запасу № 1/оф від 13.08.2014, виданого військовим комісаром Вишгородського районного військового комісаріату відокремленого підрозділу КОВК на ім'я Семенченка Семена Ігоровича, у якому було зазначено корабельне військове звання «капітан-лейтенант», що, відповідно до частини 2 статті 5 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», прирівнюється до армійського військового звання "капітан".  Наказом командувача Нацгвардії від 20.08.2014 № 71 о/с капітану резерву Семенченку було присвоєне чергове військове звання "майор резерву", йдеться в документі. 

У подальшому, зазначається в постанові суду, на підставі листа військової прокуратури Центрального регіону України від 8 грудня 2015 року та висновку службового розслідування комісії Головного управління від 21.12.2015, т.в.о командувача Нацгвардії України генерал-лейтенантом Миколою Баланом. було видано наказ  № 212 о/с, яким було внесено зміни до наказу командира військової частини № 3027 в частині прийняття Семенченка на службу, зокрема слова "капітана резерву Семеченка Семена Ігоровича» замінено словами «громадянина Семенченка Семена Ігоровича, присвоївши йому первинне військове звання - солдат резерву». Також цим наказом було відмінено пункт наказу командувача Нацгвардії в частині присвоєння Семенченку військового звання "майор резерву".

Водночас, у постанові суду зазначено, що позбавити військового звання, згідно з законодавством, можна за вироком суду або у порядку дисциплінарного стягнення. Як йдеться в постанові суду, «аналіз чинного законодавства передбачає, що позбавлення військових звань застосовується як дисциплінарне стягнення та як додаткове покарання у разі засудження за тяжкий або особливо тяжкий злочин. При цьому законодавством передбачено єдиний спосіб позбавлення військового звання - видання відповідного наказу про позбавлення військового звання». 

При цьому суд звернув увагу, що в разі встановлення факту вчинення позивачем протиправний дій, спрямованих на отримання військових звань всупереч підстав, визначених законодавством, відповідач повинен був звернутися до правоохоронних органів та суду з метою вирішення зазначеного питання. 

Водночас відповідач - Головне управління Нацгвардії - на доведення правомірності оскаржуваного наказу надав матеріали службового розслідування, проведеного для  з'ясування обставин прийняття Семенченка на службу у військовому резерві. 

Судом з вказаних матеріалів встановлено, що під час розслідування були відібрані пояснення посадових осіб військової частини 3027, Північного територіального управління та ГУ Нацгвардії України,  «...з яких вбачається, що при прийнятті Семенченка С.І. на службу у військовому резерві, документи, які він подавав, ретельно не перевірялися у зв'язку з прийняттям на службу у військовому резерві великої кількості громадян у стислі строки...». 

З метою встановлення достовірності наданих Семенченком документів комісія надіслала до Вишгородського військового комісаріату лист щодо підстав взяття на облік офіцерського складу запасу Семенченка С.І. та отримала відповідь, в якій зазначено, що "Семенченко С.І., згідно з наказом міністра оборони України від 10.12.2010 № 650/ДСК був взятий на облік офіцерів запасу у військовому званні капітан-лейтенант з його слів. Запит за попереднім місцем перебування на військовому обліку в м.Севастополь (АР Крим) не надсилався у зв'язку з його анексією і підтвердити присвоєння Семенченку С.І. військового звання капітан-лейтенант немає можливості", йдеться в документі. 

Також у постанові суду зазначається, що «відповідно до наданої Генеральним штабом Збройних Сил України відповіді від 27.02.2015 громадянин Семенченко Семен Ігорович, Гришин (Грішин) Костянтин Ігорович, у картотеках офіцерів запасу Збройних Сил України не значиться. Ураховуючи, що в діях Семенченка С.І. вбачалися ознаки злочину передбаченого статтею 358 Кримінального кодексу України, тимчасово виконуючим обов'язки Нацгвардії України з цього приводу було поінформовано міністра внутрішніх справ України та запропоновано про цей факт повідомити Генеральну прокуратуру». 

Крім того, як йдеться у постанові, військовою прокуратурою Центрального регіону України надано відповідь про те, що під час досудового розслідування встановлено, що Семенченку Семену Ігоровичу (до зміни прізвища Гришин Костянтин Ігорович, 06.06.1974 р. н., уродженець м.Севастополь), первинне військове звання офіцерського складу не присвоювалося. Вказані обставини підтверджуються інформацією Головного управління персоналу Генерального штабу ЗСУ та архівної довідки Державного галузевого архіву Міністерства оборони України". 

Також військовою прокуратурою Центрального регіону України зазначалося, що за таких обставин накази про призначення Семенченка на посаду командира батальйону спецпризначення у військовому званні капітана резерву та про присвоєння чергового звання майор резерву підлягають скасуванню. 

Як зазначається в постанові Окружного адмінсуду м. Києва, «позивачем такі факти під час розгляду даної адміністративної справи спростовані належними та допустимими доказами не були. У той же час дані обставини не можуть бути підставою для відмови в задоволенні позову враховуючи, що судом встановлено порушення процедури позбавлення військовослужбовця військового звання». 

Відповідно, Окружний адмінсуд м. Києва постановив задовольнити повністю адміністративний позов Семенченка, а також визнати протиправним та скасувати наказ т.в.о командувача Нацгвардії України від 22.12.2015 року № 212 о/с (по особовому складу).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-