У Дніпрі попрощалися з убитими патрульними

У Дніпрі попрощалися з убитими патрульними

Репортаж
Укрінформ
Вони показали, що не можна боятися...

У понеділок, 26 вересня, у Дніпрі прощалися із загиблими патрульними – Артемом Кутушевим та Ольгою Макаренко. Попри дощову погоду, віддати шану пам'яті правозахисникам прийшли сотні людей - рідні, близькі, колеги, друзі і зовсім незнайомі. На вході до академічного театру драми і комедії утворилася черга. Багато хто не стримував і не ховав сліз. Священики провели панахиду.

Вшанувати загиблих колег на церемонію прибули міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і керівник Національної поліції Хатія Деканоїдзе, генеральний прокурор Юрій Луценко, радник міністра МВС Антон Геращенко, голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко, мер Дніпра Борис Філатов, народні депутати.

У коментарі журналістам Арсен Аваков підкреслив, що нині МВС буде пропонувати парламентаріям імплементувати "презумпцію правоти поліцейського", це, на його переконання, має стати соціальною нормою: спершу підкорися поліцейському, потім оскаржуй.

Друзі й колеги згадують про Ольгу Макаренко, кажуть, була дуже дисциплінованою, енергійною та ініціативною.

"Ми познайомилися ще під час набору в поліцію. Тоді у нас склалася ціла компанія однодумців, разом переживали хвилюючі етапи відбору. Оля відразу стала позитивом нашої "банди", без посмішки я її ніколи не бачив, завжди з почуттям гумору ставилася до всього. При наборі дуже переживала, що їй 35 років, і тому вона може не потрапити в поліцію", - розповів Павло Карманов.

"Наш екіпаж одним із перших приїхав на підмогу до Олі й Артема. Артему було вже не допомогти, а Оля ще могла спілкуватися. Просила зв'язатися з чоловіком, рідними і благала відвезти її швидше звідси. Через 3 хвилини вона поїхала в кареті швидкої допомоги. Всі були впевнені, що поранення тільки в ноги, на місці події не було навіть крові, ніхто не сумнівався, що Оля житиме", - зазначив колега поліцейських.

"Він не був "зеленим", недосвідченим поліцейським. Служив у Військово-Повітряних військах України, після чого відразу пішов працювати в органи, він був відданий своїй службі багато років, любив свою роботу, був чесний і сумлінний хлопець. А ще це був дуже позитивний, життєрадісний і доброзичливий чоловік", - розповіла друг родини Артема Кутушева Раїса Капранова.

"Я прийшла подякувати їм, молодим і недосвідченим. Коли чую, як їх називають – "фантиками", "селфіками" - ледве стримуюсь. Вони нас із вами охороняють!", - наголосила мешканка Дніпра Валентина.

Як зазначив депутат міськради Каміль Примаков, зараз складно зрозуміти, як таке могло статися саме у Дніпрі. "Війна пробирається всередину країни. Нелегальна зброя, злочинці, що ховаються - це не та Україна, яку ми хочемо і звикли бачити. Разом з усією країною ми сумуємо. Ми втратили не просто патріотів України, а сміливих і відповідальних поліцейських, поліцейських нового зразка. Артем Кутушев і Ольга Макаренко не просто загинули при виконанні своїх обов'язків. Адже вони могли відпустити злочинця, не переслідувати його при перших сигналах загрози для свого життя. Могли просто відступити назад і відпустити. Вони показали, що не можна боятися. Що якою б складною система не була, її потрібно змінювати", - сказав Примаков.

Як стало відомо, міська влада повністю взяла на себе витрати на поховання обох поліцейських. Артема Кутушева поховають на Сурсько-Литовському кладовищі, Ольгу Макаренко – на новому кладовищі на Запорізькому шосе. Також на місці трагедії біля автовокзалу буде встановлено пам’ятний знак.

Наразі дуже багато людей хочуть чимось допомогти родинам загиблих, де лишились маленькі діти, це можна зробити через рахунки у "ПриватБанку": 5168742336088244 Макаренко Андрій Юрійович, 5168757314181431 Кутушева Ганна Володимирівна.

В Артема Кутушева залишилася 3-річна дочка, в Олі Макаренко - двоє дітей.

Сьогодні у Дніпрі оголошено жалобу, скасовано розважальні та громадські заходи.

Людмила Блик, Дніпро

Фото: М'якшиков Микола

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-