У Тернополі відкрили пам’ятник археологу Ігорю Гереті

У Тернополі відкрили пам’ятник археологу Ігорю Гереті

Фото
Укрінформ
Пам’ятник українському археологу, мистецтвознавцю, історику та громадсько-політичному діячеві Ігорю Гереті відкрили у Тернополі.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Вирішили встановити цей пам’ятник на одній із центральних вулиць Тернополя, Валовій, поруч того місця, де свого часу була будівля обласного краєзнавчого музею, в якому працював Ігор Герета. Скульптор зобразив його в русі, із традиційною сумкою через плече, з якою пан Ігор мало коли розставався», - розповів кореспонденту агентства начальник міського управління культури і мистецтв Олександр Смик.

Ігор Герета народився на Тернопільщині у 1938 році. Був організатором і директором Інституту національного відродження України, головою Тернопільського осередку Наукового товариства імені Шевченка (НТШ), почесним громадянином міста Тернопіль.

У 1990 році Герета розпочав створення археологічного музею-парку в селі Чернелів-Руський Тернопільського району. Відкрив сотню та вів дослідження майже двадцяти пам'яток старожитностей України. Знаковим є могильник Черняхівської культури (III— IV ст.н.е.) у Чернелеві-Руському, який найбільш досліджений в Україні. Артефакти з цієї пам'ятки в 1995 році були представлені на міжнародних археологічних виставках.

Помер Ігор Герета у 2002 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-