Умови в СІЗО треба поліпшувати, якою б не була доля

Умови в СІЗО треба поліпшувати, якою б не була доля "закону Савченко" – Лутковська

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська ще не визначилася зі ставленням до ідеї зміни "закону Савченко", однак вважає, що умови тримання у слідчому ізоляторі мають бути поліпшені незалежно від долі закону.

Про це вона заявила у коментарі Укрінформу в середу.

"Стосовно ідеї внесення змін чи скасування ("закону Савченко". - Ред.) треба читати той проект, який буде підготовлений і про який говорять, тому що зараз багато думок з цього приводу", - сказала омбудсмен.

Вона зазначила, що "закон Савченко" певним чином поліпшував ситуацію з тими, хто тривалий час перебував у слідчому ізоляторі, очікуючи на рішення суду.

"Але при цьому я хотіла б звернути увагу, що ми досить давно порушуємо питання, що треба починати не з цього, а з того, щоб взагалі покращувати умови відбування такого запобіжного заходу, як тримання під вартою в слідчому ізоляторі і взагалі щось робити з пенітенціарною системою, тому що сьогодні умови в СІЗО дійсно погані. Але чи є компенсацією оце зарахування (одного дня попереднього ув'язнення за два дні позбавлення волі. - Ред.) - це велике питання, яке експерти ставили і під час прийняття "закону Савченко", - сказала Лутковська.

За її словами, можливо, державі краще сконцентруватися на тому, щоб поліпшити умови утримання в слідчих ізоляторах.

Запитання, чи стимулював цей закон слідчі органи швидше розслідувати кримінальні справи, Лутковська порадила адресувати самим слідчим. Водночас вона зауважила, що, на її думку, сьогодні в Україні забагато людей тривалий час утримується в умовах слідчого ізолятора.

"І я ще раз підкреслюю те, що стосується власне моєї компетенції - сьогодні умови у слідчих ізоляторах дійсно не відповідають нормальним стандартам. Вони, скажімо так, нелюдські", - вважає омбудсмен.

Раніше міністр внутрішніх справ Арсен Аваков закликав народних депутатів негайно врегулювати застосування "закону Савченко", щоб не потурати рецидивістам, оскільки за цим законом уже звільнено 8200 засуджених і ув’язнених, 34 тис. підлягають звільненню з місць ув’язнення за рік, а з тих, що вже вийшли, 785 вже викриті в скоєнні злочинів, у тому числі 22 умисних убивств.

А Прем’єр-міністр Володимир Гройсман 19 вересня в телеефірі заявив, що "закон Савченко" потрібно скасувати або внести до нього зміни.

Як повідмлялося, 26 листопада 2015 року Рада ухвалила закон авторства нардепа Надії Савченко "Про внесення зміни до Кримінального кодексу щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув'язнення в строк покарання". Він передбачає зарахування одного дня попереднього ув'язнення за два дні позбавлення волі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-