Подальша взаємодія України і МВФ передбачає поглиблення пенсійної реформи

Подальша взаємодія України і МВФ передбачає поглиблення пенсійної реформи

Укрінформ
Для продовження програми розширеного кредитування з боку МВФ, Україна має продовжувати виконання намічених раніше кроків, у тому числі, поглиблення пенсійної реформи з метою створення належних умов для соціального забезпечення.

Про це йдеться в пакеті документів, які з'явилися в українських ЗМІ у п'ятницю, передає Укрінформ.

"Демографічні тенденції та різке скорочення ставки внесків соціального страхування призводить до збільшення структурного дефіциту Пенсійного фонду, передусім, упродовж найближчих років, що потребуватиме суттєвих виділень з державного бюджету", - зазначається в документах.

Для розв'язання цієї проблеми передбачається запровадження багатоетапної стратегії пенсійних реформ, яка вже реалізовується з 2015 року. Тоді були скасовані спецпенсії для держслужбовців, збільшено пенсійний вік та обмежено максимальну пенсію до 10740 грн.

Так, з метою зменшення дефіциту Пенсійного фонду, в Україні до кінця грудня має бути прийняте законодавство, яке поступово збільшуватиме пенсійний вік та обмежуватиме ранній вихід на пенсію. Крім того, документ передбачатиме "посилені критерії для прийнятності мінімальних пенсій"; "консолідацію пенсійного законодавства" (яке зараз міститься в понад 20 законах); скасування привілеїв (крім військових); забезпечення "справедливого податкового режиму" для пенсіонерів; розширення внесків до бази соцзабезпечення; заохочуватиме декларації щодо фактичних прибутків.

"Поки всі вищевказані заходи не будуть прийняті, а пенсійна система не буде стабілізована на стійкій основі, ми будемо утримуватися від введення другого рівня пенсійної системи", - зауважується в опублікованих документах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-