У Музеї історії Києва відкрилася виставка до 75-х роковин трагедії Бабиного Яру

У Музеї історії Києва відкрилася виставка до 75-х роковин трагедії Бабиного Яру

Укрінформ
Виставка "Бабин Яр - пам'ять на тлі історії" відкрилась у Музеї історії Києва до 75-ї річниці трагедії.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Виставка розповідає всю історію Бабиного Яру, від дореволюційних часів і до сьогодення, і пропонує різні шляхи подальшого впорядкування цієї території, створення там меморіального парку. Ми зберігаємо основну тему Бабиного Яру - це трагедія євреїв, Голокосту, а з іншого боку - ми пам'ятаємо, що історія Бабиного Яру не зводиться лише до трагедії розстрілу євреїв", - сказав  на відкритті експозиції провідний науковий співробітник Музею історії Києва Віталій Нахманович.

За його словами, на виставці представлені близько 800 фотографій, відеоматеріали (9 роликів створено на основі архівного відео), а також матеріали семи архітектурних проектів.

Міністр культури Євген Нищук нагадав, що у Києві планується ціла низка офіційних заходів до 75-річчя трагедії Бабиного Яру.

"Це символічно, що у Музеї історії Києва розпочинаються дні вшанування 75-х роковин трагедії у Бабиному Яру. 29-30 вересня Україна буде приймати великі делегації, є підтвердження президента Ізраїлю, інших країн, і на вищому рівні ми будемо з вами згадувати цю трагедію. Ця виставка - це частина трагічної історії столиці України, масштаби якої будуть оцінювати наші наступники", - сказав Нищук.

У свою чергу голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович наголосив, що Бабин Яр має стати місцем, де буде вшановано пам'ять кожного, хто був тут убитий у ті страшні роки. "Виставка розповідає про історію того, що сталося в роки нацистської окупації, вона розповідає про те, як приховувалась пам'ять про Бабин Яр, і вона пропонує деякі ідеї щодо того, яким чином мав би виглядати Бабин Яр зараз, щоб у ньому знайшлося місце для пам'яті про кожну жертву цієї трагедії", - сказав В'ятрович.

Виставка складається з двох смислових і візуальних розділів. У першому представлені матеріали про історію Бабиного Яру від часів складання навколо нього багатоконфесійного некрополя (через часи Голокосту і нацистського терору, радянського знищення Яру та пам’яті про нього) до сьогоднішнього змагання між різними суспільними групами за право увічнити тут «власну» пам’ять.

Другий розділ складають проекти меморіального парку, що включатиме територію Бабиного Яру, прилеглих кладовищ (існуючих і зруйнованих), інші пам’ятні об’єкти навколо них (за результатами Міжнародного архітектурного конкурсу «Бабин Яр –Дорогожицький некрополь»).

Виставка триватиме до 31 листопада.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-