Раду просять швидше визначитися з новим складом ЦВК

Раду просять швидше визначитися з новим складом ЦВК

Укрінформ
Громадянська мережа ОПОРА закликає Верховну Раду України терміново розглянути подання Президента щодо кандидатур до складу Центральної виборчої комісії (ЦВК) і прийняти результативне рішення з цього питання.

Про це заявила у п'ятницю на прес-конференції координатор виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Після вчорашніх політичних заяв зрозуміло, що питання перепризначення членів ЦВК може бути відкладено у довгий ящик, а це є неприйнятним", - сказала Айвазовська.

У цьому контексті вона нагадала про вчорашню заяву лідера БПП Ігоря Гриніва про можливість так званого пакетного розгляду питання про ротацію членів ЦВК шляхом його поєднання із формуванням інших органів влади. Це, на думку Айвазовської, створює умови для порушення процедур призначення членів комісії, послаблення законодавчих гарантій незалежності Комісії та недотримання міжнародних стандартів забезпечення безсторонності органу, відповідального за організацію виборів.

Айвазовська зауважила, що якщо парламентські фракції наразі не готові підтримати всі кандидатури, вони мають можливість підтримати лише найбільш гідних та запустити процес політичного діалогу з Президентом щодо нової якісної пропозиції. Втім, принцип обрання найбільш відповідних потенційним посадам кандидатів не повинен мати виключно політичний характер.

Вона зазначила, що це питання, "яке зависло у повітрі, потребує невідкладної реакції з боку народних депутатів, ЗМІ та суспільства". У зв'язку з цим вона зауважила, що наразі м'яч знаходиться на полі профільного комітету ВР, який не має зволікати з цим питанням.

Айвазовська повідомила, що ОПОРА ініціює публічні дебати з кандидатами у члени ЦВК, які  будуть проведені 23 вересня, щоб суспільство побачило цих осіб. Про місце і про час вона обіцяла повідомити пізніше.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-