Скнилівська трагедія: Євросуд не задовольнив більшість позовів

Скнилівська трагедія: Євросуд не задовольнив більшість позовів

Укрінформ
Європейський суд з прав людини не задовольнив позови українських громадян до держави Україна, подані у зв'язку зі Скнилівською трагедією.

Зокрема, у справах "Міхно проти України" та "Світлана Атаманюк та інші проти України" суд постановив, що Україна не порушувала Європейської конвенції з прав людини, повідомляє DW.

Суд, зокрема, дійшов висновку, що обставини аварії "були задовільно розглянуті на національному рівні", заявники отримали адекватну компенсацію, а винні були покарані. "Розслідування інциденту було достатньо незалежним, адекватним і швидким, а заявники мали достатній доступ до процесу", - наголосили в ЄСПЛ.

Позивачем в одній зі справ виступали Ніна і Анастасія Міхно (бабуся й онука), остання під час трагедії втратила обох батьків. У другому випадку позивалися чотири українки - сестри Світлана та Людмила Атаманюки, їхня мати, Ганна Атаманюк та племінниця Світлани, Анна Лоскутова. Під час Скинлівської трагедії загинули донька, зять та двоє онуків Світлани.

Посилаючись на відповідні статті Конвенції, позивачі заявляли, що українська влада відповідальна за катастрофу, яка забрала життя їх рідних, бо не змогла ухвалити необхідне законодавство, вжити адміністративних і практичних заходів для захисту людей під час авіашоу. Крім того, вони стверджували, що суд у їхніх справах не був незалежним і безстороннім, процеси тривали надто довго, а потерпілим не було забезпечено належний захист. Позивачі у другій справі також скаржилися на організацію процедури ідентифікації жертв катастрофи.

Утім, суд частково задовольнив скаргу позивачки Міхно, визнавши, що вона надто довго чекала на виплату компенсації, а саме - десять років. Українська держава тепер має виплатити позивачці 3600 євро відшкодування і судові витрати.

Розгляд справи у Страсбурзі тривав 10 років - позови були зареєстровані 30 серпня та 1 вересня 2006 року.

Нагадаємо, 27 липня 2002 року під час авіашоу на Скнилівському летовищі літак упав на натовп глядачів. Тоді загинули 77 осіб, у тому числі 28 дітей. Близько 250 осіб були поранені. Потерпілими у катастрофі визнано близько півтисячі осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-