Мінекології обіцяє до кінця року скласти стратегію поводження з відходами

Мінекології обіцяє до кінця року скласти стратегію поводження з відходами

Укрінформ
Національна стратегія поводження з відходами, яка дозволить розпочати реформування цієї сфери, буде представлена у грудні.

Про це на засіданні робочої групи з розроблення Нацстратегії поводження з відходами сказав міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У Мінекології вже працюють робочі групи з напрацювання Національної стратегії поводження з відходами. Ця стратегія буде презентована у грудні, як того вимагають наші зобов'язання згідно з імплементацією Угоди про асоціацію з ЄС», - сказав Семерак.

Так, в рамках цієї роботи вже ухвалені ліцензійні умови для підприємств, які займаються утилізацією небезпечних відходів, започатковано електронне декларування відходів. На наступному тижні буде презентовано інтерактивну мапу сміттєзвалищ України - як організованих, так і стихійних. 

Як зазначив на засіданні заступник міністра економічного розвитку Максим Нефьодов, Нацстратегія має стати відправною точкою для розробки національного законодавства у цій сфері та створення економічних передумов для вирішення екологічних проблем.

«Це є запорука як створення законодавства в цій сфері, так і напрацювання того, що хвилює  Мінекономіки - економічно раціональних суцільних механізмів, які б забезпечували сталі процеси по збору, сортуванню, переробці та знешкодженню цих відходів. Це може бути комерційно цікаво, коли це буде працювати системно, коли у нас будуть відповіді на питання - хто, за що і на якому етапі платить, і хто і на яких умовах може інвестувати в цю сферу», - наголосив Нефьодов.

Національна стратегія поводження з відходами буде розроблятися трьома міністерствами - Мінекології, Мінекономрозвитку і Міністерством регіонального розвитку та німецькою федеральною компанією Deutsche Gessellschaft fur Internationale Zusammenarbeit, яка за підтримки уряду Німеччини реалізує в Україні програму підтримки зеленої модернізації економіки. 

Також на засіданні робочої групи було підписано 4-сторонній меморандум між зазначеними міністерствами та Програмою зеленої економіки (GIZ) щодо співпраці у побудові ефективної системи поводження з відходами. Серед головних цілей меморандуму - комплексний моніторинг стану полігонів та сміттєзвалищ, оцінка поточного стану ресурсів України у поводженні з відходами та розробка національного плану, доопрацювання рамкового закону про відходи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-