Шахтарі відзначають своє професійне свято

Шахтарі відзначають своє професійне свято

Укрінформ
В останню неділю серпня в Україні традиційно відзначається День шахтаря. 

Свято встановлено згідно з Указом Президента від 16 серпня 1993 року. В Україні вугільна промисловість є однією з найдавніший галузей народного господарства, а її історія складає понад 120 років.

За геологічними запасами викопного вугілля Україна посідає перше місце в Європі та восьме у світі. Найбільше його на Сході нашої країни (Донецька, Луганська області), але видобувають його і на Заході (Львівсько-Волинський басейн).

Для багатьох міст Донбасу День шахтаря є чи не головним святом року, саме тому чимало міст регіону відзначають сьогодні і День міста – зокрема, Донецьк, Горлівка, Добропілля, Макіївка, Шахтарськ. На жаль, свято третій рік поспіль затьмарене війною на сході нашої країни та окупацією проросійськими бандформуваннями.

Саме тому святкування цьогорічного Дня шахтаря відбудеться у Києві під назвою «Донбас – це Україна!» Проходитиме воно на концертному майданчику неподалік Арки Дружби народів. У концерті візьмуть участь музичні гурти та виконавці зі Сходу України, виступатимуть патріоти з Донбасу, вимушені тимчасово проживати за межами рідного краю, громадські діячі, волонтери, відомі особи.    

З професійним святом гірників привітав Прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

“Щиро вітаю Вас із професійним святом - Днем шахтаря! Праця гірників вкрай необхідна для енергетичної безпеки нашої держави. Шахтарі протягом багатьох років здійснюють важливий внесок у розвиток паливно-енергетичного комплексу, забезпечуючи його належне функціонування”, - наголосив Гройсман.

Він зазначив, що уряд підтримує плани реформування галузі, удосконалення технологій виробництва з метою якісних змін у вугільній промисловості, перетворення її на самоокупну галузь.

“Ми розуміємо, що для цього потрібен тривалий час, протягом якого повинна діяти різнопланова ефективна система державної підтримки промисловості. На жаль, розвиток галузі ускладнили події на сході нашої держави. Саме там розташовані українські шахти, які видобувають антрацитове вугілля. Проте ми переконані, що українським шахтарям під силу забезпечити державу вугільною продукцією”, - підкреслив Прем'єр-міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-