Кияни вийшли на Майдан підтримати Умерова

Кияни вийшли на Майдан підтримати Умерова

Політв’язні
Укрінформ
У п'ятницю на Майдані Незалежності у Києві пройшла акція Stop Killing Ilmi Umerov, в ході якої глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров від імені Ільмі Умерова подякував усіх, хто прийшов його підтримати.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Хочу подякувати від імені Меджлісу кримськотатарського народу й особисто від імені Ільмі Умерова за те, що ви прийшли... Вранці, коли йому на півгодини передали телефон, він написав мені у повідомленні, щоб я подякував усім людям, хто прийде на цю акцію", - сказав у своєму виступі голова Меджлісу кримськотатарського народу.

За словами Чубарова, Умеров ще будучи школярем почав боротьбу за повернення народу у Крим.

"У 1974 році Ільмі, ще будучи школярем, разом з братом Бекіром написав і розклеїв вночі листівки на будинках кримських татар, в яких закликав боротися за повернення на батьківщину. І через кілька днів його, неповнолітню дитину, примусово привели у КДБ", - розповів Чубаров.

Він додав, що "сьогодні не 1964 рік і сьогодні немає КДБ, але сьогодні 2016 рік і є наступник КДБ - ФСБ. Немає радянських тиранів, але є Путін і сьогодні Ільмі знову бореться за свою честь і честь усіх, хто залишився в Криму заручником окупаційного режиму".

Політик перерахував прізвища всіх 19 політичних в'язнів, які знаходяться у в'язницях окупаційного режиму, і зазначив, що спроби вести діалог з Росією з метою зменшити репресії проти громадян України в окупованому Криму не приносять жодних результатів.

Як вважає Чубаров, "сьогодні не залишилися жодних ілюзій, що у Криму можуть бути пом'якшені репресії, що можна буде звільнити Умерова й інших заручників режиму, якщо не буде звільнений Крим".

"Не може бути жодних ілюзій і у світових лідерів про те, що можна вести якийсь діалог з Путіним або з Росією і не може бути самообману, що є питання першого плану й питання другорядні", - підкреслив глава Меджлісу.

На його думку, сьогодні для звільнення Ільмі Умерова, Ахтема Чийгоза і десятків інших політв'язнів українська влада має "переформатувати завдання для України" й поставити питання про відновлення і міжнародне визнання територіальної цілісності України, включаючи Автономну Республіку Крим і місто Севастополь.

За словами Чубарова, Меджліс кримськотатарського народу намагається зробити все можливе, щоб питання повернення Криму в Україну було постійним на порядку денному міжнародної політики.

"Найближчим часом на засіданні Меджлісу буде прийнято рішення про вжиття заходів і проведення ряду мирних, ненасильницьких акцій, які б змусили світ обернутися обличчям до України й Криму і повернути український суверенітет на півострів", - заявив Чубаров.

У ході акції було організовано інсценування, що театралізувалося, демонструє каральну систему російської окупаційної влади в Криму, зокрема, органи ФСБ і психіатричні медустанови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-