Марчук звернув увагу влади на прогалини в диппредставництві України

Марчук звернув увагу влади на прогалини в диппредставництві України

Укрінформ
Українській владі необхідно вирішити питання кадрового забезпечення зовнішньополітичного сектора, оскільки в дипломатичному представництві України є серйозні прогалини.

Про це на засіданні круглого столу в Укрінформі на тему: "Росія проти України: останній шанс Путіна?" заявив екс-прем'єр-міністр України, екс-голова СБУ генерал армії України Євген Марчук. 

"Українській владі вкрай необхідно вирішити питання кадрового забезпечення зовнішньополітичного сектора. Якщо порівняти дипломатичну поведінку Росії, не кажучи вже  про стратегічні речі, в яких вона суттєво випереджає Україну, я вважаю, що в такій критичній ситуації наша дипломатія сьогодні фундаментально відстає. А ми знаємо, що ці компоненти гібридної війни, які використовує Росія,  - і медійний, і зовнішньодипломатичний - сьогодні прирівнюються фактично до військових", - сказав Марчук.

У цьому контексті він звернув увагу на декілька відчутних, на його переконання, прогалин у дипломатичному представництві України за кордоном. 

Зокрема, зазначив Марчук, уже більше року немає представника України в НАТО, а є тимчасово виконуючий обов'язки. За його словами, у військовій дипломатії є певна символіка, і  якщо Україна більше року не призначає постійного представника в НАТО, якими б мотивами це не пояснювалося, досить впливові західні аналітики роблять із цього свої висновки. 

"Я знаю версію одного західного аналітика, який каже: "Ми вважаємо, що ваш президент цим самим не хоче додатково дратувати Путіна, оскільки відносини Росія-НАТО заморожені". І це так доповідається західним урядовим інституціям", - зауважив він.

 За словами Марчука, так само незрозуміло, чому більше року немає посла в Білорусі. "Хто знає, що відбувається у воєнному сенсі в Білорусі по відношенню до України? У структурному сенсі? А що біля Гомеля відбувається? І так далі. Я не хочу заглиблюватися, але можу вам сказати, що там накопичуються серйозні проблеми", - застеріг екс-голова СБУ.

Марчук також нагадав, що Україна стала непостійним членом Ради Безпеки ООН, але, на його думку, не скористалася цією нагодою  і не проявила якихось  "могутніх ініціатив".

"Єдине, я можу згадати, -  досить швидку реакцію нашого представника Єльченка у зв'язку з "кримськими терористами", - зазначив він. 

Підсумовуючи, він порекомендував "серйозно переглянути" весь дипломатичний сектор, який забезпечує зовнішньополітичну діяльність. 

"Я розумію, що Президент України має дипломатичну освіту і сам добре володіє англійською мовою, але, окрім президента і міністра закордонних справ, має працювати дипломатична машина, а вона дуже серйозно пробуксовує", - вважає Марчук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-