Результати ЗНО підроблялися з 2008 року - ГПУ

Результати ЗНО підроблялися з 2008 року - ГПУ

Укрінформ
Генпрокуратура спрямувала до суду обвинувальний акт стосовно керівників Українського центру оцінювання якості освіти.

Про це повідомляє управління зв'язків із громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України.

"27 липня 2016 року спрямовано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням директора Українського центру оцінювання якості освіти, його двох заступників та ще чотирьох осіб у несанкціонованій зміні результатів зовнішнього незалежного оцінювання, привласнення та легалізації коштів Державного бюджету України та Американських рад з міжнародної освіти", - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, завищення результатів ЗНО надало незаконні переваги у доступі до вищої освіти сотням абітурієнтів, переважно дітей керівників органів державної влади вищого рівня, правоохоронних органів, працівників системи освіти, народних депутатів України та їх помічників, та обмежило можливість отримання освіти талановитою молоддю, яка мала на це законне право.

"У 2014-2015 роках слідством встановлено завищення результатів ЗНО понад 200 особам, а всього з 2008 року - близько 2 тисячам", - інформують в ГПУ.

З вишів уже відраховано 26 студентів, що подали недостовірні дані про результати ЗНО, відповідні документи направлено до вищих навчальних закладів ще стосовно 174 осіб.

Зазначається, що з метою прикриття незаконного втручання до системи керівництво УЦОЯО навмисно не забезпечило створення комплексної системи захисту інформації і публічно заперечувало можливість втручання в результати ЗНО.

При цьому у ході досудового розслідування встановлено непричетність до завищення результатів оцінювання службових осіб Донецького, Львівського, Дніпропетровського та Херсонського регіональних центрів оцінювання якості освіти, більшості працівників УЦОЯО. Майже всі протиправні дії вчинялись керівництвом Центру, наголосили у Генпрокуратурі.

На цей час завершено досудове розслідування за фактами створення злочинної організації, привласнення та легалізації нею бюджетних коштів у сумі понад 4 млн грн, завищення результатів ЗНО у 2014-2015 роках.

Матеріали досудового розслідування щодо завищення результатів ЗНО у 2008-2013 роках згідно з вимогами КПК України виділені в окреме провадження, після завершення якого їм буде надано правову оцінку та вирішено питання про відповідальність осіб, які подали недостовірні дані про ЗНО у 2008-2013 роках (анулювання виданих їм дипломів, повернення ними коштів до бюджету, поновлення прав потерпілих).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-