12 серпня. Пам’ятні дати

12 серпня. Пам’ятні дати

Укрінформ
Щороку 12 серпня світова громадськість відзначає Міжнародний день молоді

Проголошений згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 17 грудня 1999 року, що ухвалила рекомендації Всесвітньої конференції міністрів у справах молоді (Ліссабон, 8-12 серпня 1998). Уперше Міжнародний день молоді відзначався 12 серпня 2000 року, а ідея про його заснування була запропонована ще в 1991 році молоддю, яка зібралася у Відні на І сесії Світового молодіжного форуму системи ООН. Форум рекомендував, щоб Міжнародний день молоді було оголошено спеціально для збору коштів, просування та підтримки Фонду молоді ООН у партнерстві з молодіжними організаціями. Цьогорічна тема Міжнародного дня молоді – «На шляху до 2030 року: ліквідація злиднів і досягнення відповідального споживання і виробництва». На сьогодні в світі нараховується до 2 мільярдів жителів у віці до 25 років. Найбільше молоді мешкає в Азії (Індія і Китай; до речі, за прогнозами ООН до 2025 року загальна кількість населення Індії перевищить населення Китаю). Крім Міжнародного дня молоді щороку 10 листопада відзначався Всесвітній день молоді та 24 квітня Міжнародний день солідарності молоді – обидва дні були свого часу (у 1945 та 1955 роках) засновані лівими молодіжними організаціями за активної підтримки СРСР і сьогодні ніде, хіба що крім самої Росії, не відзначаються – разом з розвалом СРСР та зникненням соціалістичного табору, зникли і міжнародні соціалістичні свята. Натомість відомим є католицький Всесвітній день молоді (ВДМ) – з’їзд, який відбувається раз на два, або на три роки в одній із католицьких країн світу. Ініціатором цього дня-з’їзду був папа Іоанн Павло ІІ. Його почали відзначати з 1984 року. На Католицький Всесвітній день молоді зазвичай збираються сотні тисяч, а то й декілька мільйонів молодих людей і він є надзвичайно популярними. Останній тому приклад – заходи цього року у Кракові. Свій День молоді існує і в Україні – відзначають його в останню неділю червня.

Події дня:

165 років тому (1851) американський бізнесмен і винахідник Айзек Мерріт Зінгер (1811-1875) отримав патент на створену ним вперше у світі побутову швейну машину. Цікаво, що перший патент на винахід подібного пристрою (щоправда, для пошиву взуття) був виданий ще в 1790 році Томасу Сену. Головною помилкою його послідовників, які намагалися вдосконалити пристрій, була спроба застосування до швейних механізмів принципу дії ручної голки, тобто копіювання ручного способу отримання стібка.  Винахід швейної машини з міцним швом із двох ниток (одна зверху – з голки, а друга знизу – зі шпульки) належить американському винахіднику-самоуку Еліасу Хоу з Массачусетса. Проте голка на машині Хоу, запатентованій у 1845, рухалась горизонтально, зшиваючи тканини лише по прямій. І тільки Зінгеру вдалося створити по-справжньому практичну побутову швейну машину. Випадково побачивши швейну техніку в Нью-Йорку, 39-річний Зінгер, який на той час вже встиг запатентувати свої перші винаходи, зрозумів, що дана конструкція потребує суттєвого доопрацювання. Розташувавши човник горизонтально, він добився того, що голка рухалась не по колу, а вгору-вниз. Зінгер також сконструював робочий стіл і транспортер для просування тканини, ніжку-тримач, аби строчка була безперервною, і придумав ножний привід – педаль. У 1851 році, виготовивши дослідний зразок і отримавши на свій винахід патент, Зінгер заснував фірму The Singer Manufacturing Company, яка стала постачати обладнання не лише домогосподаркам, але й швейним фабрикам, зокрема й тим, що шили одяг для армії. Самі швейні машинки постійно удосконалювались. Фірма досить швидко вийшла на усталений режим роботи. Наприкінці 1858 року на Зінгера працювали 4 заводи в штаті Нью-Йорк, у рік продавалося понад 3 тис. швейних машинок. Досить швидко «Зінгер» перетворилась на величезну корпорацію з філіями по всьому світу. Сучасний Singer Corporation – виробник космічної та військової техніки, а також швейних машинок, електроприладів, двигунів, меблів та іншої продукції. В Україні перші машинки «Зінгер» з’явились наприкінці ХІХ століття й упродовж десятиліть вірою і правдою служили не одному поколінню українців.

Ювілеї дня:

150 років від дня народження Хасінто Бенавенте-і-Мартінеса (1866-1954), іспанського драматурга і журналіста, лауреата Нобелівської премії з літератури (1922) «за блискучу майстерність, з якою він продовжив традиції іспанської драми». Був найрепертуарнішим драматургом свого часу. Автор 172 п’єс, створених у різних жанрах («Відомі люди», «Трапеза хижаків», комедії «Гра інтересів», «Місто веселе й безтурботне», «Дон Хуан з’явився», «Шпилька в роті»). У 1920 році був головним режисером національного театру Іспанії «Еспаньйоль».

12 серпня 1930 року в Будапешті народився Джордж Сорос (Дьєрдь Шорош; 1930), легендарний інвестор, фінансист і філантроп єврейсько-угорського походження, засновник і керівник фонду «Відкрите суспільство». У світі Сорос відомий своєю далекоглядністю, завдяки якій власне й отримав усі свої мільярди. Хтось називає його фінансовим генієм, а хтось – фінансовим авантюристом і вже зовсім принизливо – спекулянтом. Сорос народився в єврейській родині середнього достатку. Під час Другої світової війни завдяки фальшивим документам родина Соросів уникла переслідування нацистами, а в 1947 році, коли до влади прийшли комуністи – емігрувала до Великобританії. Там юнак вступив до Лондонської школи економіки, яку успішно й закінчив. Під час навчання на нього неабияк вплинула філософія Карла Поппера та економічна теорія Джона Мейнарда Кейнса. По закінченні навчання, Сорос працював на галантерейній фабриці, комівояжером, мріючи про серйозну роботу в банку. Зрештою, він отримав місце в арбітражному відділі інвестиційної компанії. У 1956 році він їде до США, де починає кар’єру з міжнародного арбітражу, тобто купівлі цінних паперів в одній країні та перепродажу їх в іншій. У 1963 році переходить до «Арнольд енд Блейхредер», однієї з найбільш відомих і авторитетних брокерських компаній. У цій компанії Сорос дослужився до посади віце-президента. Одна з найзнаменитіших фінансових операцій, яку провів Сорос, це так звана «чорна середа» 16 вересня 1992 року, коли очолюваний Соросом фонд «Квантум» переконав ринки в тому, що британський фунт переоцінений щодо німецької марки. Цей тиск призвів до того, що тодішній прем’єр-міністр Великої Британії Джон Мейджор вийшов із європейської валютної системи. В результаті фунт втратив значну частину вартості (до 15 %), натомість Сорос заробив на цій оборудці понад мільярд. «Мільйонери роблять гроші, а мільярдери – історію», - це висловлювання Джорджа Сороса, який традиційно знаходиться на 20-х позиціях Forbes у списку найзаможніших людей планети. Але американський мільярдер зажив слави не тільки своїми гучними фінансовими справами, він відомий і як філантроп. Створений ним фонд «Відкрите суспільство» став початком його благодійної кар'єри. На сьогоднішній день, у понад 100 країнах світу функціонують фінансовані Соросом інституції, які сприяють становленню відкритого суспільства; є соросівський фонд і в Україні. На початку січня 2015 року Сорос виступив із закликом надати Україні термінову допомогу у розмірі 20 мільярдів євро для підтримки у воєнному протистоянні з Росією. Фінансист також зазначив, що «…напад Росії на Україну – це прямий напад на ЄС і його принципи». У листопаді минулого року Президент України Петро Порошенко нагородив Джорджа Сороса орденом Свободи.

45 років від дня народження Піта Сампраса (1971), американського тенісиста грецького походження, 14-разового переможця турнірів «Великого шолома» в одиночному розряді. Впродовж 286 тижнів був першою ракеткою світу, встановивши рекорд за тривалістю перебування в ранзі першої ракетки світу серед чоловіків. Рекорд тривав до 2012 року, коли був побитий Роджером Федерером. Сампраса вважають одним із найвидатніших тенісистів світу. Він дебютував у 1990 році. Через три роки став першою ракеткою світу. У 90-х його головним конкурентом був тільки Андре Агассі. Це було незабутнє видовище – брутальний мачо Агассі, який міг дозволити собі смачно спльовувати на «священний» корт Уімблдону – проти правильного, з бездоганними манерами красунчика Сампраса. Основна тактика Сампраса – максимально швидкий вихід до сітки і завершення розіграшу ударом з льоту. Найкращих результатів Піт Сампрас досяг на швидких покриттях – траві й бетоні, найменш результативним був на повільному покритті – ґрунті. Офіційно завершив кар’єру в 2003 році. 4 липня 2007 року був обраний до Міжнародної зали тенісної слави. За Пітом Сампрасом не помічено зіркових примх – він скромний і відповідальний. Таким виховали його батьки – грецькі емігранти в Америці, привчивши сина до наполегливості, праці та вдячності. До речі, його одвічний конкурент Агассі теж нащадок емігрантів – його батьки – вірмени, які переїхали до США з Ірану. Сампрас одружений з американською актрисою і моделлю Бріджит Уілсон, яка заради сім’ї залишила власну кар’єру; у них зразковий шлюб, подружжя виховує двох синів.

Роковини смерті:

115 років від дня смерті Модеста Петровича Вітошинського (1856-1901), українського співака (баритон). Соліст і член управи Львівського чоловічого хору, соліст хору товариства «Лютня» (1884-1890), львівського товариства «Боян». У 1893-1900 рр. – у Києві. Виступав в ансамблях з Крушельницькою, Боровським, Левицьким.

115 років з дня смерті Нільса Адольфа Еріка Норденшельда (1832-1901), шведського географа і геолога, дослідника Арктики. В 1878-1879 рр. на пароплаві «Вега» вперше здійснив наскрізне (з зимівлею в дорозі) плавання північно-східним проходом з Атлантичного океану в Тихий і через Суецький канал повернувся в Швецію (1880), першим обійшовши всю Євразію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-