Чому українцям варто зупинити покеманію?

Чому українцям варто зупинити покеманію?

Аналітика
Укрінформ
6 серпня минув лише місяць від дня офіційного релізу Pokemon Go у США. Але шуму навколо гри стільки, що здається ніби вона була завжди

Гра Pokemon Go, яка шаленими темпами захоплює планету невдовзі з’явиться в Україні. Користувачі інтернету розділилися на 2 табори: прихильники і противники покемонів. Число обох груп зростає щогодини.

За цей короткий період гра побила чимало рекордів. Лише за перші два тижні додаток завантажило більш ніж 19 мільйонів користувачів. Через такий шалений ажіотаж навколо гри акції Nіntendo зросли на 57% і продовжують зростати, як на дріжджах (Див. малюнок 1). За даними аналітичної компанія Sensor Tower, Pokemon Go приніс своїм правовласникам понад $ 200 мільйонів, і це лише за перший місяць з моменту випуску. Проте розробникам цього мало. У Niantic заявили, що вони стабільно підтримуватимуть своє дітище ще декілька років, поступово вводячи нові функції і покемонів.

Черговим шаленством людства поспішають скористатися і ресторатори, і виробники сувенірів, і роздрібні торгівці, для яких Pokemon Go - геніальний маркетинговий хід: кафе, ресторани, магазини закликають до себе обіцянками надати умови для пошуку покемонів, а у дитячі набори навіть додають їх фігурки. Тобто, кожен намагається відірвати свій шматок від пирога, який шаленими темпами «хаває» людство.

Проте є інша сторона медалі: покеманія відкрила унікальні можливості для різноманітних злочинців. Наприклад, у США збільшилась кількість випадків крадіжок, нещасних випадків серед гравців, аварій на дорогах тощо. Окрім цього уряди багатьох країн вважають, що Pokemon Go несе загрозу нацбезпеці. Відтак ними готуються відповідні рішення щодо заборони гри. У списку занепокоєних держав – і ті, що традиційно «поїхали на шпигунах» і ті, кому реально є чого непокоїтись - Росія, Саудівська Аравія, Єгипет, Індонезія, Австралія, Ізраїль тощо. А ісламістський Іран - Pokemon Go уже офіційно заборонив.

Тим часом, в Україні офіційного релізу Pokemon Go поки не відбулося. Проте дехто вже задається питанням: наскільки безпечна ця гра в умовах сучасної України, яка веде війну? Адже Pokemon Go не просто зчитує місцезнаходження користувача, але й фотографує квартири, офіси, вулиці тощо. Тобто, лізе в особисте життя людей. А куди потрапляє і як зберігається ця інформація? Що ховається за кулісами світового шаленства?  

Надмірний вилов покемонів шкідливий для вашого здоров’я

1. Педофілія

Напевно розробники Pokemon Go стверджують, що їхня гра абсолютно безпечна. Але чому тоді поліція штату Нью-Йорк вже заборонила користуватися додатком секс-злочинцям, які відбули покарання? Діти і підлітки шукають покемонів у реальному світі і саме Pokemon Go допомагає збоченцю «заманити» неповнолітню дитину у пастку.

Неприємний випадок стався у Каліфорнії, де ветерани армії США помітили підозрілого чоловіка, який наближався до маленької дівчинки зі смартфоном. Хлопці запідозрили щось неладне і налякали підозрілого типа, який заманив неповнолітню за допомогою, так званого «маячка» на карті - покестопу. Однак педофіл на цьому не зупинився. Через деякий час він знайшов собі іншу жертву за допомогою Pokemon Go. Проте чергова спроба обернулася для збоченця повним фіаско. У колишніх десантників спрацювала професійна чуйка: вони прослідкували за чоловіком, заламали руки і тримали його до приїзду провоохоронців. Поліція встановила, що нападником виявився 39 річний Джейкоб Келлс, якого раніше звинуватили у спробі вбивства, зберіганні зброї, крадіжці авто і розбещуванні малолітніх (Див. фото 2).

2. Грабіж типу «гоп-стоп»

За допомогою Pokemon Go кишеньковим злодіям красти смартфони стало набагато легше. Тобто, так званій, «гопоті» не потрібно годинами вичікувати чергову жертву для грабежу. Вони самі йдуть до них, за допомогою ігрової функції «маячок» - покестоп. 

Приклад. Ця історія відбулася у Міссурі, США. Грабіжники пограбували 11 підлітків, заманюючи їх у безлюдні місця за допомогою програми Pokemon Go. У поліції стверджують, що в якості «заманухи» злочинці використовували функцію створення «маячків» на карті – «покестопів», які можуть бачити інші користувачі. 

3. Квартирний грабіж

За такою ж схемою можуть діяти квартирні грабіжники. Зазвичай, свого першого покемона гравці ловлять вдома. Далі все просто. Користувач за допомогою додатку, який просить доступ до камери, робить декілька знімків, демонструючи злочинцям не лише свою домівку, але й усі цінні речі, що там знаходяться.

Крім того, існує ще один спосіб здійснити крадіжку за допомогою гри. Підозрілі особи можуть з легкістю фотографувати чужі будинки, переконуючи їх власників, що просто шукають покемонів.

4. Неуважність

Щоденно через неуважність у світі гинуть десятки людей. Перебуваючи за кермом або переходячи вулицю. Досить часто через повне занурення у віртуальний світ, людина втрачає зв’язок із реальністю. Таких випадків за останній місяць було чимало. Наприклад, 19 річний житель Техасу Лейн Сміт, захопившись ловлею покемонів, не помітив отруйну змію, яка вкусила його за ногу (Див. фото 3).

Схожий випадок трапився з водієм хайвея в штаті Массачусетс. Під час їзди чоловік зосередився на ловлі Пікачу, припаркувавши транспортний засіб посеред дороги. Через це утворився величезний затор і було пошкоджено декілька автівок (Див. фото 4).

Ще один випадок був зареєстрований у Каліфорнії. Двоє хлопців, втративши обачність через Pokemon Go, звалилися з обриву. 

Цей список можна продовжувати і продовжувати. Наприклад. в Австралії підлітки намагалися проникнути в поліцейську дільницю, щоб зловити покемона. Також «кишенькових монстрів» знаходили в Іраку, неподалік від лінії фронту війни з ІГІЛ, і під час демонстрацій протесту в Окленді. Один чоловік навіть ловив покемона під час пологів дружини, а  інший - втратив роботу через те, що грав в офісі, де заборонена відеозйомка. 

5. Стратегічна небезпека

Розробники стверджують, що «покемонів можна знайти будь-де у світі». Проте не всім гравці Pokemon Go знають, що під час ловлі чергового покемона камера смартфона робить «парочку» знімків з місця перебування. Звісно, фото квартири звичайної людини мало кого цікавлять, крім хатніх злодіїв, але стратегічні об'єкти – це вже інше питання. Поділитися такою секретною інформацією можуть, наприклад, солдати. Вони - такі ж люди, як і ми з вами, і теж можуть захотіти поповнити колекцію легендарним покемоном, який випадково виявиться посеред військової бази. Сам того не знаючи, солдат дістане телефон, активує камеру, включить геолокацію, покемон стрибне у покебол і… А куди «стрибнуть» декілька мегабайт засекречених даних та хто понесе за це відповідальність? 

Цікаво, що розробники створили додаток таким чином, що гравці самі дають згоду на такого роду діяльність і заздалегідь відмовляються від усіх претензій. Так, у тексті договору зазначено, що компанія Niantic «співпрацює з державними структурами і приватними компаніями, а також може розкрити перед ними будь-яку інформацію про вас або вашу дитину...». А в його шостому пункті відзначається, що «програма не має можливості виконувати запит вашого браузера Do not track - "Не стеж за мною". 

Покемони – таємні агенти ЦРУ?

Любителі конспірологічних теорій вбачають у Pokemon Go чергову операцію японської та американської розвідок. Вони стверджують, що спецслужби, співпрацюючи з розробниками гри, намагаються дізнатись більше про військові й таємні об’єкти різних країн. Так, американський новинний сайт Gawker написав, що творець гри, корпорація Niantec пов'язана з ЦРУ. Ниточки нібито ведуть до Джона Ханке - генерального директора Niantec. У 2001 році він створив програмне забезпечення під назвою Keyhole, Inc, яке спонсорував In-Q-Tel - венчурний фонд ЦРУ. (In-Q-Tel - некомерційний фонд який з 1999 року здійснює інвестиції в інформаційні технології американської розвідки). Пізніше Хенкевський Keyhole, Inc викупив Google, створивши на його базі Google Maps, Google Earth і Goodle Streets – геолокаційні сервіси, які використовуються у грі Pokemon Go (Див. малюнок 6).

Проте розробники усіляко заперечують закиди про те, що гра може бути інструментом розвідки. Вони заявляють, Pokemon GO спонукає людей виходити з дому в пошуках і відловлюванні покемонів. Тобто, вирішує поширені серед молоді проблеми: сидячий спосіб життя і асоціальність у реальному світі. Виходить, якщо вірити розробникам, то гра переслідує лише добрі цілі, але чи справді це так?

Pokemon Stop: Порошенка просять зупинити покеманію

Грою мільйонів вже встигли захворіти й українські фани. Не дочекавшись офіційного релізу, покехантери (мисливці) бігають українськими містами в пошуках легендарних покемонів, які часто водяться у найнебезпечніших місцях. На щастя, поки неприємних випадків не спостерігалося, але вони будуть. Точно будуть, слідуючи з прикрого досвіду тих країн, де Pokemon Go з’явився раніше. 

На сайті президента України вже встигли написати петицію щодо заборони гри, вбачаючи у Pokemon Go загрозу. Звучить вона наступним чином: «Запобігти вихід в Україні Pokemon Go, яка стрімко поширюється серед користувачів смартфонів» (Див. малюнок 5). 

Ініціатором звернення до Глави держави виступив Віталій Марченко. За його словами, появу Pokemon Go в українському суспільстві приведе до його деградації.

«Необхідно виключити можливість появи гри Pokemon GO в українському суспільстві, так як це переведе до цілковитої деградації школярів і студентів, викличе колосальну залежність, схожу з наркотичною. Виродження нації шляхом зміни свідомості і психічного стану молоді», - зазначив автор звернення.

Станом на 8 серпня петицію підписали 251 особа. До кінця збору підписів залишився 71 день. Результат, звісно, не надто вражає. Навряд чи ініціаторам вдасться домогтися заборони гри. До кінця збору підписів залишилося трохи більше двох місяців, а для того, щоб її розглянули необхідно набрати у сто разів більше підписів - 25 тисяч.

«Укрінформ» усіляко намагався зв’язатися з Віталієм Марченко - ініціатором петиції, щоб він прокоментував своє звернення до Глави держави. На жаль, поспілкуватися з ним поки що не вдалося. 

Мирослав Ліскович, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-