Суд арештував рахунки Онищенка у Латвії

Суд арештував рахунки Онищенка у Латвії

Укрінформ
Солом'янський райсуд Києва за клопотанням НАБУ арештував кошти, розміщені на депозитних субрахунках, відкритих на ім'я Олександра Онищенка в банку Trasta komercbanka (Латвія), а також арештував рахунки афілійованих із ним компаній Rexlord Systems і Ostexpert Limited, відкриті у латвійських Privatbank і Trasta komercbanka.

Відповідні ухвали суду від 28 липня за клопотанням Національного антикорупційного бюро оприлюднено в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

"Накласти арешт на грошові кошти, розміщені на депозитних субрахунках № НОМЕР_1 та № НОМЕР_2 відкритих у банківській установі LAS «Trasta komercbanka», SWIFT: KBRBLV2X, юридична адреса: MIESNIEKU IELA 9, Riga, LV-1050 (Латвійська Республіка) ОСОБА_3… Ухвала про арешт майна виконується негайно", - йдеться в документі.

Відтак суд задовольнив клопотання Національної антикорупційної прокуратури в повному обсязі.

Як вказується в ухвалі, членами організованої злочинної організації від імені ТОВ «Надра Геоцентр» як оператора за договором про спільну діяльність реалізовано природного газу 426 112,084 тис. м. куб. на суму 1 917 398 166 грн. Проте, враховуючи ринкову вартість природного газу, яка склалася на момент продажу природного газу, загальна вартість проданого природного газу, видобутого в рамках вказаного спільного договору умисно занижена на суму 1 166 301 847 грн.

Крім того, членами організованої злочинної організації від імені                          ТОВ «Фірма ХАС» як оператора реалізовано природного газу 112 280,336 тис. м. куб. на суму 502 402 743 грн. Проте, враховуючи ринкову вартість природного газу, яка склалася на момент продажу природного газу, загальна вартість проданого природного газу, видобутого в рамках вказаного спільного договору умисно занижена на суму 364 611 793 грн.

Також членами організованої злочинної організації від імені ТОВ «Карпатнадраінвест» реалізовано природного газу 33031,359 тис. м. куб. на суму 159 805 127 грн. Проте, враховуючи ринкову вартість природного газу, яка склалася на момент продажу природного газу, загальна вартість проданого природного газу, видобутого в рамках вказаного спільного договору умисно занижена на суму 82 310 610 грн.

В цілому, загальна вартість проданого природного газу умисно занижена операторами спільної діяльності, підконтрольними злочинній організації на суму 1 613 224 251 грн.

При цьому, членами злочинної організації вказана сума коштів в період з січня 2013 по січень 2016 року через ряд підконтрольних фіктивних суб'єктів господарювання була конвертована в готівку, чим було завершено умисел членів злочинної організації на привласнення коштів ПАТ «Укргазвидобування» від продажу природного газу та відповідно завдано збитків державним інтересам на зазначену суму, тобто на суму в розмірі 1 613 224 251 грн.

Загалом, внаслідок протиправних дій через реалізацію заздалегідь розробленого злочинного плану вказаними особами було привласнено грошові кошти ПАТ «Укргазвидобування» у сумі 1 613 224 251 грн, чим завдано шкоди державним інтересам на цю суму.

Слідчий суддя на підставі ч.2 ст.172 КПК України вважав за можливе розглянути дане клопотання без повідомлення власника майна, "оскільки це є необхідним з метою забезпечення арешту майна".

Як зазначається, ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п'яти днів з дня її оголошення безпосередньо до Апеляційного суду міста Києва.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 5 липня дала згоду на зняття недоторканності з депутата Онищенка, а також дозвіл на його арешт. 27 липня Генпрокурор Юрій Луценко підписав повідомлення про підозру парламентарію.

Онищенка підозрюють у розкраданні коштів держкомпанії "Укргазвидобування".

Зокрема, його підозрюють у створенні злочинної організації з метою заволодіння чужим майном в особливо великому розмірі, до складу якої в різний період часу входило 20 осіб, а також інші невстановлені досудовим слідством особи, у тому числі із числа посадових осіб компанії "Укргазвидобування".

НАБУ заявляє, що в результаті діяльності організації було привласнено кошти "Укргазвидобування" у сумі більше 1,6 млрд гривень, чим завдано збитків державним інтересам на зазначену суму, ще 1,3 млрд гривень плати за ренту не було сплачено до державного бюджету.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-