Е-декларації для чиновників офіційно запрацюють із 15 серпня

Е-декларації для чиновників офіційно запрацюють із 15 серпня

Укрінформ
Платформа подання електронних декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, нині працює у тестовому режимі, офіційна система стане доступною з 15 серпня.

Про це інформує Урядовий портал.

«Зараз сторінка платформи подання електронних декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, працює у тестовому режимі. Офіційна система буде доступною з 15 серпня 2016 року на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції», - йдеться у повідомленні.

Днями нову систему електронного декларування майна та доходів чиновників протестувала віце-прем'єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона також обговорила з експертами ПРООН низку питань, які часто виникають у осіб, які мають заповнювати такі декларації.

«Зокрема, факти розвіюють основні міфи про електронне декларування. Саму декларацію можна заповнювати протягом всього 60-денного періоду, зберігаючи чернетку та продовжуючи заповнення у зручний час. У відкритому доступі не відображаються всі дані, які зазначені в декларації», - пише Урядовий портал.

Водночас віце-прем'єр висловила сподівання на те, що НАЗК вдасться забезпечити для декларантів функціонування каналів комунікації, які будуть максимально доступним та ефективним  інструментом роз'яснення нових правил заповнення декларацій.  На думку Климпуш-Цинцадзе, питання можуть виникнути, наприклад, щодо оцінки майна, яке раніше не декларувалося.

Також важливими складовими самої декларації є необхідність вказування даних, зокрема, про незавершені об'єкти будівництва, або про майно, яке перебуває у власності третіх осіб, але контролюється самим декларантом. Основною метою надання цієї інформації є мінімізація підстав для додаткових перевірок особи. Вказуючи такі дані в декларації одразу, особа убезпечує себе від можливих негативних наслідків, адже Національне агентство з питань запобігання корупції має повноваження щодо здійснення вибіркового моніторингу способу життя суб'єктів декларування з метою встановлення відповідності їхнього рівня життя наявним у них та членів їхньої родини майну і одержаним ними доходам, згідно з поданою декларацією такої особи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-