Розстріл Майдану: суд допитав волонтера Червоного Хреста

Розстріл Майдану: суд допитав волонтера Червоного Хреста

Укрінформ
Святошинський районний суд міста Києва проводить допит потерпілого волонтера "Червоного Хреста" Романа Котляревського в рамках кримінального провадження щодо п'яти колишніх бійців спецпідрозділу "Беркут".

Засідання суду в четвер відкрив головуючий суддя Сергій Дячук, в залі суду присутні 5 підозрюваних, адвокати, прокурори, а також представники потерпілих, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я отримав поранення приблизно о 9:30. Місце - між готелем "Україна" і виходом із метро "Хрещатик", якщо підніматися вверх, то праворуч по стороні готелю "Україна" чітко посередині тротуару", - сказав потерпілий волонтер Котляревський.

За його словами, він не є експертом-балістом, але переконаний, що в нього стріляли з сектору від банку "Аркада".

"Тому що в той час, коли мене було поранено, я стояв обличчям до проїжджої частини, тобто правим боком якраз вгору по вулиці Інститутській, і куля входила в тіло трошки зверху по діагоналі до тазової кістки і пройшла вниз. Сектор досить великий, але звідки саме був здійснений постріл, я не можу сказати", - наголосив він.

Котляревський також зазначив, що під час розгортання трагічних подій на Майдані він був одягнутий у помаранчеву куртку зі світловідбиваючими смугами і червоними хрестами, у синіх джинсах, а на голові мав білий шолом з червоними хрестами. Він мав при собі рюкзак чорного кольору, в якому були перев'язочні матеріали та медикаменти.

"Це уніформа загону швидкого реагування товариства "Червоного Хреста України", - підкреслив він і додав, що коли був на вулиці Інститутській, хтось з протестувальників вигукнув, щоб медики йшли до поранених людей для надання їм медичної допомоги, при цьому кажучи, що правоохоронці начебто по них стріляти не будуть.

Як повідомлялося, суд 17 травня розпочав розгляд по суті справи проти п'ятьох колишніх беркутівців: Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури та Олега Янішевського. Їх обвинувачують у розстрілі активістів Майдану на вулиці Інститутській у Києві в лютому 2014 року. П'ятьом колишнім беркутівцям інкримінують перевищення службових повноважень, незаконне поводження зі зброєю, умисне вбивство та завдання тілесних ушкоджень активістам Майдану. Колишні бійці спецпідрозділу "Беркут", яких звинувачують в убивствах на Майдані, не визнають власної вини за жодним з пунктів.

Усього вдалось ідентифікувати 25 правоохоронців, які стріляли на Інститутській, з них 20 перебувають у розшуку. Колишні беркутівці Сергій Зінченко та Павло Аброськін перебувають під арештом із березня-квітня 2014 року. Їх обвинувачують у вбивстві 39 майданівців 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській у Києві.

У січні 2015 року Генпрокуратура передала обвинувальний акт до суду, сторона обвинувачення вимагає Зінченкові та Аброськіну найвищої кари - довічного позбавлення волі.

У вересні 2014 року колишній командир роти "Беркута" Дмитро Садовник, якого також підозрюють у розстрілі 39 майданівців, утік із-під домашнього арешту, його оголосили в розшук.

У лютому 2016 року суд об'єднав кримінальні провадження щодо колишніх працівників спецпідрозділу "Беркут" Олександра Маринченка, Сергія Тамтури, Олега Янишевського, обвинувачуваних у розстрілі 48 активістів Євромайдану, з провадженням щодо Зінченка і Аброськіна.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 з них загинули. За даними Міністерства внутрішніх справ, з 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов'язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-