Української держави не буде, якщо церква залежатиме від Москви - Філарет

Української держави не буде, якщо церква залежатиме від Москви - Філарет

Укрінформ
Україні потрібна єдина помісна православна церква, бо конфесії, залежні від Москви, становлять загрозу Українській державі.

Про це у зверненні до вірян після завершення молебню біля пам'ятника святому князю Володимиру на Володимирській гірці заявив Святійший патріарх Київський і всієї Руси-України, глава Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) Філарет, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Нам в Україні потрібна єдина Православна помісна церква, незалежна від інших церков, насамперед незалежна від Москви. Бо якщо церква буде залежати від Москви, то Української держави не буде», - сказав Філарет.

За його слвоами, Путін це прекрасно знає, тому покладає надії щодо поневолення нашої держави на російську церкву в Україні.

«Це вона повинна допомогти йому підкорити Україну Росії. Знову нас у те саме рабство, але ми не хочемо», - наголосив Філарет.

Він зауважив, що українцям пропонують молитися за мир, і це правильно, бо за мир треба молитися, але за справедливий мир, а не мир у неволі чи у рабстві.

«Ми не хочемо такого миру. Не ми звершили агресію, а Росія звершує агресію по відношенню до України. Ми не воюємо, а захищаємо свою землю, свій народ, своїх близьких, і тому ми переможемо», - переконаний предстоятель УПЦ КП.

Він вважає, що зараз складаються сприятливі умови для створення в Україні єдиної Помісної православної церкви.

«Український народ хоче єдиної помісної православної церкви, держава та церква разом досягнуть цієї мети, і ми побудуємо єдину помісну церкву, проженемо ворога з нашої землі, наша держава буде вільною, демократичною і ми увійдемо в Європейський Союз так само, як Великий князь Володимир увійшов у Х столітті», - переконаний Філарет.

Відповідаючи на запитання журналістів, Філарет розповів, що синод Константинопольського патріархату після Вселенського Собору на Криті розглядав українське питання і доручив комісії вивчити його і ухвалити рішення.

Водночас Філарет не зміг спрогнозувати, скільки це триватиме, і порадив молитися, щоб це сталося швидше.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-