"Московську ходу" в Києві можуть зустріти дівчата у віночках із часнику

Укрінформ
На ходу УПЦ МП потрібна асиметрична відповідь - віночок з часнику, тотальна охорона або цілковита ігнорація.

Таке переконання висловив Павло Жовніренко, голова правління Центру стратегічних досліджень, представник ГО "Коаліція патріотичних сил Донбасу", на прес-конференції в Укрінформі.

"Тупу силу може перемогти просто гумор, стьоб, сміх. Мені подобаються теми, які почали знизу висувати люди. Одна дівчина запропонувала зустрічати (ходу УПЦ Московського патріархату) у віночку з часнику - від нечистої сили. Хтось пропонує прапори "ЛНР", "Новоросії" покласти на шляху. Думаю, що "піском" було б, якби наші патріотичні сили просто зробили охорону всієї цієї ходи. Але це не повинно бути жорстко. Тобто показати, що Україна - не слабка. Наше спокійне ставлення - спокійно-стьобне, спокійно-гумористичне, - і спокійне несприйняття всього цього може мати значно більший ефект, воно зруйнує цей геніальний хід", - сказав  Жовніренко.

І все ж таки він вважає, що в цій ситуації накращий варіант - це ігнорація.

"Кожен патріот України і просто громадянин розуміє справжню мету всієї цієї ходи. І якщо ми це розуміємо, то тут найпростіша і найдієвіша - самолюстрація: ти береш участь у ній чи не береш. Бо учасник - це не обов'язково той, хто іде в ході. А той, хто стоїть поруч, тобто створює масовку. Це випливає з основного правила ненасильницького спротиву - не співпраця, а значить ігнорування. Тобто треба поставитися до цього спокійно - як до якогось затемнення. Град пройшов - і пішов", - порадив аналітик.

Він зазначив, що оскільки немає підстав забороняти цю ходу, треба ефективно реагувати на порушення під час її проведення.

"Є Кримінальний кодекс, є ситуація проведення АТО, є речі, які не повинні бути рекламою в українському суспільстві, що воює, - прапори, стрічки і таке інше. Тобто якщо у нас є статті Кримінального кодексу, є статті Адміністративного кодексу, то їх треба застосовувати, і виключно точково, щодо тих, хто дозволив собі недозволені речі, як бійка тощо", - сказав Жовніренко.

Щодо наслідків проведення акції, то, на його думку, вони залежать від нас.

"Тут ситуація: так, Москва підготувала це на 99,99%. Але все залежить від того, яким чином спрацює суспільство, спрацюють правоохоронні органи. Але ми можемо все це подолати, відправивши  в ігнор. Для мене це на 99% зрозуміло", - підкреслив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-