До Німеччини приїхали 33 науковці з України на чолі з міністром

До Німеччини приїхали 33 науковці з України на чолі з міністром

Укрінформ
Німеччина зацікавлена у розвитку науки та освіти в Україні, готова розширювати з нею обміни і підтримувати її у різні способи, у тому числі фінансовими.

Про це заявила федеральний міністр освіти і досліджень ФРН Йоханна Ванка, відкриваючи перший двосторонній діалог «Німецько-українське співробітництво у сфері освіти і науки: основні моменти-поточний вимір-перспективи», повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Берліні.

«Ми дуже зацікавлені у тому, щоб реформи в Україні, у тому числі й у сфері освіти, пройшли успішно... Ми маємо направити сильний сигнал про те, що Україна впорається, що незважаючи на анексію та присутність російських загарбників на сході країни, вона розвиватиметься добре», - заявила Ванка.

Вона запропонувала учасникам діалогу і двосторонньої робочої групи з науково-технічного співробітництва, 11 засідання якої відбудеться у рамках візиту української делегації до Берліна, «подумати про те, як можна розумно підтримувати розвиток освіти і досліджень в Україні та як можна збільшити фінансові можливості». Міністр підкреслила, що необхідні такі інструменти, які могли б дати мотивацію і можливість молодим українським ученим не шукати кращої долі за кордоном, а плідно працювати на Батьківщині.

Одним із таких стимулів, на її думку, є різні спільні програми-дослідження. Як приклад вона навела проект зі створення протиракових медикаментів нового класу, над чим зараз працюють інститут Гельмгольца, що у федеральній землі Саар, і Національний університет в Івано-Франківську. «Німецький уряд дуже зацікавлений у підтримці цього взаємовигідного проекту», - підкреслила Ванка.

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич зі свого боку заявила про важливість німецького досвіду і підтримки у проведенні реформи і погодилася з колегою щодо важливості збереження наукового потенціалу в країні та «запобігання вимиванню інтелекту з України». Найкращим шляхом цього, на її думку, є широка участь України в різних міжнародних наукових програмах. Сьогодні наша країна може бути повноцінним партнером таких проектів, ратифікувавши свою участь у програмі «Горизонт 2020», зазначила керівник Міносвіти.

За словами Гриневич, її мрією як міністра є те, щоб «ми змогли піти німецьким шляхом і визнати науку настільки пріоритетною, щоб виділяти на неї 3% ВВП». Наразі через російську агресію, яка забирає бюджетні гроші на оборону, підтримка наукових досліджень знизилася ще більше і становить 0,25%, констатувала вона.

Делегація України налічує 33 представники наукового співтовариства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-