Експерти заявляють про сотні порушень у вишах, третина – здирництво

Експерти заявляють про сотні порушень у вишах, третина – здирництво

Укрінформ
На платформі Profrights, яку запустив аналітичний центр CEDOS, вже зафіксовано 381 порушення у вищих навчальних закладах.

Про це під час брифінгу повідомив виконавчий директор аналітичного центру CEDOS Єгор Стадний, передає кореспондент Укрінформу.

"Ми поставили собі за мету промоніторити випадки порушення прав викладачів і студентів для того, щоб напередодні вступної кампанії розповісти вступникам та їхнім батькам, в яких університетах найчастіше порушують права студентів і викладачів. Станом на зараз у нас 381 порушення, зареєстроване по всіх університетах в Україні. Загалом надійшло повідомлень понад 500", - сказав Стадний.

За його словами, серед порушень у вишах - хабарництво, порушення трудових прав викладачів, порушення конкурсу на посади викладачів.

"Найбільш актуальні порушення для абітурієнтів і батьків - це різного роду здирництва і вимагання грошей в наших університетах. І таких порушень такого виду ми зареєстрували 101, куди входять хабарі при вступі до університету, хабарі на сесії, хабарі за поселення в гуртожиток, примусові благодійні внески, примусова праця, різноманітна практика, яка не входить в навчальний план, надання різних платних послуг, які суперечать законодавству. Ще 47 порушень - це порушення прав викладачів", - зазначив він.

Стадний також повідомив, що у Києві зафіксовано понад 80 порушень: "26 випадків - це хабарі на сесії, 24 випадки це хабарі під час вступу, хабарі за поселення в гуртожиток, або примусова праця в гуртожитках - 12 випадків. Порушення умов договору і незаконні платні послуги, благодійні внески примусові - 12 випадків, розбазарювання майна - 17, і ще є випадки примусової практики, яка не передбачена навчальним планом, відрахування, невиплата стипендії".

За його словами, інформація про порушення бралася з відкритих джерел (повідомлення правоохоронних органів, прокуратури, поліції, СБУ, реєстр досудових розслідувань, повідомлення з медіа). Факти порушень надходили також від студентів і викладачів.

Зазначимо, онлайн-сервіс Profrights.org дозволяє повідомляти про порушення у вищих навчальних закладах та відслідковувати, у яких саме ВНЗ найбільше проблем як зі студентами, так і з викладачами.

Кожен студент, викладач або просто небайдужа людина може зареєструвати своє повідомлення про порушення, яке після премодерації каталогізують та внесуть до бази.

База відображає порушення в декількох географічних та тематичних розрізах. Проект покликаний забезпечити моніторинг порушень, виявляти найбільш поширені з них та інформувати про можливі шляхи захисту своїх прав. Окрім цього, зібрані дані допоможуть визначити необхідні зміни для подальшого вдосконалення законодавства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-