РФ утримує 29 політв'язнів з України - правозахисники

РФ утримує 29 політв'язнів з України - правозахисники

Укрінформ
Росія утримує 29 політичних в'язнів-українців: 14 людей перебувають у РФ і 15 - в окупованому Криму.

Про це в інтерв'ю DT.UA заявила  активіст Євромайдан SOS, правозахисник Центру громадянських свобод, журналіст і координатор кампанії Let My People Go  Марія Томак, яка займається українцями, які незаконно утримуються в місцях позбавлення волі в РФ і окупованому Криму.

"Я б також хотіла згадати про кримців, які не утримуються під вартою, але є заручниками. Наприклад, наш колега журналіст Микола Семена. Він нині під підпискою про невиїзд, проти нього триває слідство, фактично, за його журналістську діяльність. І самого журналіста, і його родичів викликають на допити", - заявила Томак.

За її словами,  ще кілька людей серед кримських татар, котрі проходять як фігуранти так званих "справи 26 лютого" (коли під стінами кримського парламенту люди зібралися на акцію з метою не дати парламенту призначити референдум) і "справи 3 травня" (зустріч Мустафи Джемілєва з кримськими татарами біля "кордону" з материковою Україною). "Вони не утримуються під вартою, але отримали умовні вироки або взяті на поруки. Під підпискою про невиїзд перебуває також один з лідерів Меджлісу Ільмі Умеров", - зазначила правозахисниця.

Як повідомлялося, прес-секретар МЗС України Мар'яна Беца у п'ятницю, 8 липня, заявила, що в даний час, за наявною в МЗС інформацією, на території РФ у незаконному ув'язненні перебувають 13 політв'язнів - громадян України, серед них четверо кримських татар. Беца нагадала, що вже введені санкції проти 84 фізичних осіб, причетних до переслідування українських громадян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-