Кабмін не залишить ідею накопичувальної пенсійної системи

Кабмін не залишить ідею накопичувальної пенсійної системи

Укрінформ
Кабінет міністрів вважає за необхідне здійснити у середньостроковій перспективі запровадження накопичувальної системи пенсійного страхування.

Про це йдеться у плані пріоритетних дій КМУ на 2016 рік, розміщеному на Урядовому порталі.

"Ключові кроки, які необхідно здійснити у середньостроковій перспективі: Запровадження накопичувальної системи пенсійного страхування. Розвиток недержавного пенсійного забезпечення", - йдеться у документі.

На думку урядовців, незавершеність реформування системи пенсійного забезпечення спричиняє незбалансованість солідарної системи. Це зумовило збільшення обсягу видатків державного бюджету на пенсійні програми.

Показник демографічного навантаження в Україні більш як вдвічі перевищує такий показник у державах ЄС. При цьому значна частка зайнятого населення України не залучена до системи державного соціального страхування. Потребують упорядкування умови пенсійного забезпечення громадян, які розпорошені більш ніж у 20 законах, відновлення диференціації розмірів пенсій залежно від заробітку та посилення страхових принципів у солідарній системі, що зробить її привабливою для участі працюючого населення.

З урахуванням зменшення майже вдвічі (до 22 відсотків) ставки єдиного соціального внеску дефіцит бюджету Пенсійного фонду України у 2016 році становить 81,3 млрд гривень, з яких 77,2 млрд гривень у зв’язку із зниженням ставки єдиного соціального внеску. Мінімальна пенсія — 1130 гривень (з травня 2016 р.) становить лише 51 відсоток фактичного прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Уряд планує досягнення фінансової стабільності Пенсійного фонду України, гарантування надійного захисту працюючого населення та своєчасної виплати пенсій у розмірах, адекватних життєвим потребам пенсіонерів.

Міністри мають намір поетапно збільшувати обсяг надходжень до солідарної системи пенсійного забезпечення в результаті розширення охоплення пенсійним страхуванням зайнятого населення, легалізації тіньової зайнятості та заробітної плати (у середньостроковій перспективі - досягнення бездефіцитності Пенсійного фонду України).

Встановлення єдиного принципу нарахування пенсій, систематизація в одному законі умов пенсійного забезпечення для всіх категорій працівників також є у плані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-