Половина українців не знає, скільки платить податків

Половина українців не знає, скільки платить податків

Опитування
Укрінформ
Майже половина українців упевнені, що платять податків менше 30%, у той час як сукупне податкове навантаження на зарплату середнього українця становить 41,5%.

Дослідження "Сприйняття українцями ситуації в сфері оподаткування" презентували на прес-конференції у Києві Українське товариство економічних свобод (УТЕС) спільно з дослідницьким агентством IFAK, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"48% опитаних українців упевнені, що платять податків менше 30%, у той час як сукупне податкове навантаження на зарплату середнього українця становить 41,5%. Тобто, він віддає державі майже половину всіх зароблених грошей", - йдеться у дослідженні.

При цьому 34% респондентів взагалі не змогли відповісти, скільки податків платять. "В Україні не знають, яке є податкове навантаження. У свідомості українців податкове навантаження в рази менше, ніж воно є насправді. В Україні вважається, що навантаження близьке до 10%, що в 4 рази менше, ніж воно є зараз", - сказав голова Українського товариства економічних свобод (УТЕС) Мар'ян Заблоцький.

За його словами, в цілому, якщо українці виступають за підвищення пенсій і соціальних виплат, то це до того моменту, доки їх не попросять за це заплатити.

"На превеликий жаль, популізм у нас існує завдяки тому, що українці не бачать, не відчувають, що вони дійсно є платниками податків", - зазначив Заблоцький.

За даними УТЕС та IFAK, тільки 8% опитаних вважають, що ставка більше 20% є справедливою, а на думку 16% українців, було б справедливим взагалі не платити податків із зарплат. Найбільш популярною відповіддю було 6-10%.

Дослідження проводилось у містах України з чисельністю населення 50 тис. і більше. Опитування не проводилось на непідконтрольних територіях України Донецької та Луганської областей, в АР Крим.

Опитано було 1500 респондентів віком від 18 до 65 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-