"Марш рівності" у Києві охоронятимуть удвічі щільніше за футбол

Укрінформ
Для забезпечення публічної безпеки під час проведення 12 червня в Києві "Маршу рівності" будуть задіяні близько 6 тис. поліцейських та нацгвардійців, а в місцях доступу до місця збору учасників облаштуються фільтраційні пункти з металодетекторами і службовими собаками. 

Про це на брифінгу в четвер заявила голова Національної поліції України Хатія Деканоідзе, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Для забезпечення громадського порядку під час "Маршу рівності" буде задіяно 6 тис. працівників  поліції і Національної  гвардії. Зокрема 350 патрульних, близько тисячі нацгвардійців і зведені загони Головного управління Нацполіції Києва та зведені загони з декількох регіонів", - сказала Деканоідзе.

Вона додала, що відповідальним за забезпечення публічної безпеки під час заходу призначений начальник Головного управління Національної поліції в місті Києві Андрій Крищенко.

Деканоідзе також спростувала повідомлення про те, що поліцейські буцімто масово відмовляються охороняти безпеку під час "Маршу рівності", назвавши їх фейковими.

"Заявляю, що такого немає. Кожний поліцейський, який прийняв присягу, усвідомлює свою відповідальність. Це наша щоденна робота - захищати наших громадян", - наголосила Деканоідзе.

У свою чергу начальник Головного управління Національної поліції в місті Києві Андрій Крищенко, коментуючи заяви працівників полку "Київ" про звільнення на знак протесту проти участі поліції в охороні "Маршу рівності", заявив, що подібні добровольчі формування поліції не планувалося залучати до охорони цього заходу.

"Вони будуть охороняти громадський порядок в  інших місцях Києва, тому що день буде досить напруженим, тож їхні заяви не мають під собою жодних підстав", - зазначив Крищенко.

Він розповів, що в місці проведення маршу на вул. Володимирській і вулиці Льва Толстого до однойменної площі заплановані різноманітні поліцейські заходи.

"Буде обмежено доступ до цієї території, буде сформована достатня кількість пропускних фільтраційних пунктів, на яких будуть використовуватися металеві рамки і металодетектори, службові собаки. Але це не зашкодить вільному проходу представників преси та бажаючих взяти учать у цьому марші", - запевнив  Крищенко.

Він додав, що очікується також участь великої кількості представників дипломатичних місій, європейських інституцій і представників декількох європейських громадських організацій, тому заходи безпеки "досить підвищені".

За словами Крищенка, поліція налаштована на превентивні заходив, тому були проведені зустрічі як з організаторами маршу, так і його противниками.

"Ми наголосили, що поліція буде максимально і до останнього уникати сутичок, провокацій та застосування сили, якщо не буде в тому крайньої необхідності. Якщо сила й буде застосовуватися, то тільки для попередження провокацій і запобігання настанню тяжких наслідків", - підкреслив Крищенко.

Для порівняння: на охорону столиці під час футбольних матчів зазвичай відряджають від 2 до 3,5 тисяч поліцейських. У посилених заходах безпеки 8-9 травня були задіяні понад 2,2 тис. поліцейських.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-