У Сеймі Польщі представили доповідь про російські злочини на Донбасі

У Сеймі Польщі представили доповідь про російські злочини на Донбасі

Укрінформ
У нижній палаті польського парламенту в середу представлено доповідь про злочини росіян на Донбасі в 2014 році.

Документ представила заступник голови комісії Сейму у закордонних справах, один з ініціаторів його створення Малгожата Госєвська, інформує кореспондент Укрінформу в Польщі.

“Сподіваюся, що злочинці будуть покарані, оскільки воєнні злочини не мають терміну давності”, - заявила під час презентації Госєвська.

Вона зазначила, що в рапорті немає імен і прізвищ осіб, щодо яких здійснювалися тортури. Натомість їхні дані подано до Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі. За її словами, у Гаазі із зацікавленням сприйняли документ.

Депутат Сейму зачитала частину свідчень жертв тортур, підкреслюючи, що це діється в XXI cтолітті, і в Польщі мають знати, що зараз відбувається на території сусідньої держави. 

Заступник голови комісії Сейму у закордонних справах підкреслила, що у звіті вказано про злочини саме росіян і діючих військових російської армії.

“Це не є якісь невідомі банди, які гарцюють по Донбасу, а російська армія, представники різних російських спецслужб, які експлуатують російську військову техніку”, - наголосила вона.

Госєвська зауважила: оскільки осіб, щодо яких здійснювалися тортури, змушували давати інтерв’ю для російських ЗМІ, то російські журналісти, які це бачили, також несуть відповідальність за злочини.

“Я хочу, щоб цей рапорт став відомим не тому, що шукаю якусь дешеву сенсацію, а тому що хочу показати, чим сьогодні є Росія Путіна”, - підсумувала вона.

Як повідомляв Укрінформ, доповідь складено на базі понад 60 інтерв'ю, які польські та українські волонтери провели з полоненими. У них вони розповідають, серед іншого, про  фізичні і психічні тортури, вбивства, до яких мали відношення росіяни.

Нещодавно відбулися презентації документа в Європарламенті у Брюсселі та Верховній Раді України у Києві. Планується серія презентацій доповіді про злочини Росії на Донбасі в національних парламентах країн ЄС.

Госєвська особисто передала доповідь про злочини 22 квітня до Міжнародного кримінального суду в Гаазі. За її словами, вона викликала значну зацікавленність у представників суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-