Могили видатних українців за кордоном під загрозою - історики

Могили видатних українців за кордоном під загрозою - історики

Укрінформ
Чимало поховань видатних українців за кордоном, серед яких і могила письменника Леоніда Мосендза, під загрозою зникнення.

На цьому наголосив під час "круглого столу" в Укрінформі начальник відділу обліку і збереження місць пам'яті Українського інституту національної пам'яті Павло Подобєд.

"За межами України знаходиться понад 250 тисяч поховань представників української військово-політичної еміграції, діячів науки та культури. Багато з цих поховань під загрозою і можуть бути ліквідовані найближчим часом. Йдеться, зокрема, про могили хорунжого армії УНР, видатного письменника Леоніда Мосендза, який похований у Бінау, Швейцарія. Станом на сьогодні його могила не тільки через недогляд була пошкоджена, а й може бути ліквідована найближчим часом за несплату за землекористування", - сказав Подобєд.

За його словами, у 2000-их роках вже була втрачена ціла низка могил представників української політичної еміграції, культури. Це, зокрема, могили історика Наталі Полонської-Василенко, підполковника армії УНР Миколи Зайчишина.

"У переліку знакових поховань, які будуть ліквідовані цього року і в 2017-му, зокрема, могила драматурга, одного з батьків сучасного українського модерного театру Спиридона Черкасенка на Ольшанському кладовищі у Празі. Термін оплати за землекористування вже закінчився, і адміністрація кладовища ставить питання руба", - зазначив Подобєд.

Він також назвав імена Орисі Єфремової-Дурдуківської - дружини академіка Сергія Єфремова, громадської діячки, педагога, яка похована на Ольшанському кладовищі у Празі; Олександра Ярошевського - інженера-будівельника, який побудував понад два десятки мостів у Чехії, кілька з яких визнані пам'ятками архітектури.

"Є низка могил, статус яких досі не з'ясований. Це могили прем'єр-міністра Голубовича, який похований у передмісті Парижа, генерал-хорунжого УНР Василя Татарського, який похований в Інгольштадті, Баварія; міністра військових справ УНР в екзилі Миколи Шраменка, який похований на кладовищі Вальдфрідгоф у Мюнхені. Його могила була ліквідована за неуплату, тобто ліквідований пам'ятник, але станом на сьогодні ніхто не похований до цього місця, відтак ще можна відновити його могилу. Могила не оплачувалась з 2007 року. Невідомий також статус могили полковника армії УНР Андрія Долуда, який похований в Курітібі, Бразилія", - сказав Подобєд.

За його словами, є дві причини загрози - через недогляд, коли еміграційні осередки згортаються, і несплату за землекористування (у таких країнах, як Німеччина, Франція, Бельгія, Бразилія, вона становить від 30 до 100 євро на рік).

Подобєд додав, що дуже багато поховань українських діячів культури, церковних діячів, військових є у Польщі - загалом ідеться про 3 тисячі точок на мапі країни. Всі вони потребують негайного втручання, як і 41 поховання в Чехії, що підтримуються місцевою громадою. І значною мірою саме завдяки українській громаді ми сьогодні можемо говорити про небезпеки, а не констатувати, що могили вже втрачені та ліквідовані, наголосив експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-