Поліція вилучила документи про виведення коштів з

Поліція вилучила документи про виведення коштів з "Хрещатика"

Укрінформ
Поліція вилучила оригінали кредитних договорів з центрального офісу неплатоспроможного банку "Хрещатик" в Києві.

Про це повідомляє Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

"31 травня приблизно о 13 годині представники Головного слідчого управління Національної поліції України провели обшук та виїмку оригіналів документів у центральному офісі ПАТ "КБ "Хрещатик", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, свої дії правоохоронці обгрунтовували наявністю у них Ухвали Печерського районного суду столиці по справі 757/25537/16-к від 27 травня 2016 року, в якій йдеться про необхідність здійснити обшук та виїмку документів у рамках кримінального провадження, інформація про яке була зареєстрована у ЄРДР ще 16 березня 2016 року, тобто майже за місяць до введення тимчасової адміністрації у банк "Хрещатик".

У документі сказано: "Досудовим розслідуванням встановлено, що на території м. Києва групою невстановлених осіб створено та придбано ряд фіктивних суб’єктів господарювання, що зареєстровані на номінальних керівників та засновників, які задіяні в протиправних фінансових механізмах, направлених на незаконне переведення безготівкових коштів у готівку, зменшення податкового навантаження на вітчизняні суб’єкти господарської діяльності та розкрадання державних бюджетних коштів".

"Ми готові надати всі дані, необхідні для розслідування кримінального провадження та притягнення порушників до відповідальності. Ми не ховаємо документи, а навпаки зацікавлені встановити істину, особливо, якщо мова йде про маніпуляції із активами банку "Хрещатик", - пояснює Ігор Костенко, уповноважена особа Фонду на здійснення тимчасової адміністрації

За його словами, правоохоронцям запропонували надати належним чином завірені копії усіх документів, необхідних для проведення слідства за умови, що оригінали кредитних справ залишаться у банку.

З цього приводу Костенко зауважив: "Адже оригінали цих справ – це надважливі документи, які є основою для проведення майбутньої позовної роботи Фонду. Стовідсоткових гарантій того, що вилучені документи будуть збережені, на жаль, немає. Відомі випадки, коли після вилучення документи або втрачаються, або взагалі знищуються. А без них притягнути будь-кого до відповідальності неможливо".

Однак, як зазначили у ФГВФО, аргументи Фонду були проігноровані. "Зважаючи на те, що є рішення суду, ми маємо його виконати і тому змушені передати усі затребувані оригінали. Але гарантій того, що це не призведе до негативних наслідків, я дати не можу", - заявив Роман Дурдиєв, начальник відділу безпеки Департаменту розслідування протиправних діянь ФГВФО.

За його словами, мова йде про оригінали кредитних справ, які є підтвердженням того, що незадовго до входження тимчасової адміністрації у банк "Хрещатик" були реалізовані схеми з виведення ліквідних активів.

Згідно із законодавством України, оригінали кредитних справ мають зберігатися до повного погашення кредиту і після цього на кілька років ще передаватися до архіву. Фонд гарантування наполіг на тому, аби вилучення оригіналів документів відбувалося під опис, із заповненням протоколу вилучення та копіюванням кредитних справ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-