Жданов розповів, як до нього подзвонили

Жданов розповів, як до нього подзвонили "фейкороби" з "Путін-ТБ"

Укрінформ
Російський телеканал НТВ змонтував чергову всесвітню "змову" проти Кремля, у яку вступили Всесвітня антидопінгова агенція (ВАДА), США та Україна, аби не допустити російських спортсменів на Олімпіаду.

Про це у п'ятницю заявив міністр молоді та спорту України Ігор Жданов на брифінгу за участю заступника генерального директора Всесвітнього антидопінгового агентства Роба Келера, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Суть цієї провокації полягає в такому. До мене був організований фейковий дзвінок сера Крейга Ріді (генерального директора ВАДА. - Ред.). І було поставлено кілька, на мою думку, провокаційних запитань. Ну, зокрема, чи є у мене список українських спортсменів, яких не потрібно перевіряти на допінг. На що я відповів, що такого списку, зрозуміло, не маю. Але якби знав, що окремі спортсмени вживають допінг, то я попросив би ВАДА перевірити їх у першу чергу", - розповів Жданов.

Він додав, що були й інші провокаційні питання, на які він "відповів чітко і зрозуміло". За словами міністра, є запис цієї розмови, тож "російські спецслужби прорахувалися"

Та на цьому, наголосив Жданов, провокатори не заспокоїлися і вже від його імені зателефонували справжньому серу Крейгові Ріді. Керівника ВАДА лже-Жданов просив захистити українських спортсменів і не перевіряти на допінг. "Таких було дві розмови, які зафіксовано у ВАДА, якщо не помиляюся, 30 березня і 23 травня", - зазначив міністр, додавши, що, як виявляється, він нібито дзвонив і керівнику антидопінгової агенції США та теж про щось просив.

Жданов спрогнозував, що могли зробити "умільці" з російського ТБ з цими розмовами: "Спочатку з однієї розмови змонтують моє "прохання" не перевіряти українських спортсменів, а з другої фейкової розмови візьмуть слова Ріді про те, що так дайте список цих спортсменів, яких не потрібно перевіряти. Ось і вся провокація".

При цьому він висловив упевненість, що це провокація не якихось пранкерів чи керівника НТВ. "Це провокація російських спецслужб, яка спрямована на дискредитацію ВАДА, що займає принципову позицію, на дискредитацію України. Але я думаю, що ця провокація не пройде. І, скоріше, вона для внутрішнього вжитку, тому що лише росіяни це будуть чути і говорити: ось знову Росію не пускають на Олімпійські ігри, не дають там завоювати медалі. Створення образу ворога - це перша інформаційна політика Росії, яка веде інформаційну гібридну війну не лише проти України, а й проти ВАДА", - наголосив міністр.

Він уже доповів Прем'єр-міністрові Володимиру Гройсману про цю ситуацію, а також надіслав відповідні документи до Служби безпеки України.

"Там уже почали власне розслідування. І хочу сказати, за попередньою інформацією СБУ, цей дзвінок зайшов не з території Канади, як у нас ідентифікувалося, а він зайшов з території Росії. Тому тут усе зрозуміло", - підсумував Жданов.

Заступник генерального директора ВАДА Роб Келер у свою чергу підтвердив: "Ми відстежуємо, що відбувається навколо цієї ситуації. Дійсно, були підроблені листи, були підроблені дзвінки. Проте свої коментарі і висновки ВАДА зробить після того, як вийде це телевізійне шоу".

А чекати залишилося недовго: в ефір НТВ передача "Звонок" має вийти вже завтра.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-