П`ять українок, які подарували нам перемогу в травні

П`ять українок, які подарували нам перемогу в травні

Аналітика
Укрінформ
Українські гімнастка, шахістка, альпіністка, сценаристка та співачка визнані найкращими цього місяця

Травень 2016-го подарував нам цілу низку перемог. І часто людьми, що виборювали їх для України – були жінки, українки. Декого з них ми знаємо дуже добре, про інших – варто дізнатися більше.

1. Ганна Різатдінова. 8-9 травня.

Українська гімнастка Ганна Різатдінова здобула п'ять золотих медалей на Міжнародному турнірі з художньої гімнастики, що проходив у французькому Корбей-Ессоні.

Різатдінова народилася в Сімферополі у 1993 році. Гімнастикою почала займатися у п'ять років. ЇЇ першим тренером була мама - Оксана Різатдінова. Наразі Ганна живе в Києві і тренується у Альбіни та Ірини Дерюгіних.

Сезон олімпійського 2016 року Різатдінова почала з золотої медалі у багатоборстві на турнірі у США. У лютому на Кубку Валентина в Тарту (Естонія) Ганна виборола ще 5 золотих нагород - в індивідуальному багатоборстві та у вправах з м'ячем, булавами, обручем і стрічкою.

Далі на етапі Кубку світу в Еспоо (Фінляндія) Ганна виграла два золота - у вправах з обручем і стрічкою, срібло у вправах з булавами, та дві бронзи - в індивідуальному багатоборстві та вправах з м'ячем.

Вже на наступному етапі Кубку світу в Лісабоні (Португалія) Ганна здобула два золота - у вправах з булавами та стрічкою, два срібла - в індивідуальному багатоборстві та вправах із обручем.

На черговому етапі Кубку світу в Тьє (Франція) українська гімнастка виборола срібло у вправах з булавами та бронзу у вправах зі стрічкою. В індивідуальному багатоборстві вона була четвертою.

На етапі Кубку світу в Пезаро (Італія) Ганна здобула два золота - у вправах із м'ячем і стрічкою, срібло - у вправах із обручем та бронзу в індивідуальному багатоборстві.

2. Джамала. 14 травня.

Українська співачка Джамала перемогла у фіналі міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення». ЇЇ пісня - «1944» - отримала 211 балів від журі, і 323 - за підсумками смс-голосування глядачів. Сума 534 бали вивела її на перше місце у цьогорічному пісенному конкурсі.

Окрім того, під час конкурсу Джамала отримала нагороду Eurostory Awards 2016 за кращий рядок у конкурсній пісні. Переможця обирали професійне журі спільно з читачами сайту. У цьому році вони відзначили рядок «You think you are gods, but everyone dies» («Ви думаєте, що ви - боги, але всі вмирають»). Eurostory Awards - щорічний приз, і він присуджується за кращу метафору, найбільш сильно написаний рядок або найбільший поетичний образ.

Українська співачка й акторка кримськотатарського походження Джамала - Сусана Джамаладінова - народилася у 1983 році в Киргизстані. Вона випускниця Національної музичної академії України. Виконує пісні у стилях джаз, соул, фанк, фольк, поп та електро, а також бере участь в оперних постановках і шоу.

За свою творчу кар'єру записала й випустила три студійні, один концертний та два міні-альбоми; знялась у фільмах «Поводир» українського режисера Олеся Саніна та «Поліна» франко-бельгійського режисера Оліаса Барко. Джамала - переможниця 8 міжнародного конкурсу «Нова хвиля» (Юрмала). Цього року вона здобула чотири статуетки української національної музичної премії «YUNA» як «Кращий соло-артист», за «Кращий альбом», «Кращу пісню» і «Кращий дует».

3. Марися Нікітюк. 18 травня

Цьогоріч під час Каннського кінофестивалю нагороду «ScripTeast Award» імені Кшиштофа Кешльовського за найкращий сценарій з Центральної та Східної Європи отримала робота української режисерки Марисі Нікітюк «Коли падають дерева». Таке рішення ухвалила консультативна рада, до складу якої увійшли Сенді Ліберсон, Саймон Перрі, Манфред Шмідт, Антоніо Саура, Даріуш Яблонський та очільники навчальної програми ScripTeast - Том Абрамс та Крістіан Рот.

Окрім почесної відзнаки, сценарій Марисі Нікітюк також одержав винагороду 10 тисяч євро на подальше виробництво фільму.

Марися Нікітюк народилася у 1986 році. Вона режисерка, сценаристка, засновниця театрального порталу Teatre.com.ua та одна з організаторок міжнародного драматургічного фестивалю «Тиждень актуальної п'єси». Фільм «Коли падають дерева» стане її повнометражним режисерським дебютом - до цього вона зняла два коротких метри «В деревах» та «Мандрагора», а також написала близько десятка сценаріїв.

Виробництвом фільму «Коли падають дерева» буде займатись українська компанія «Директорія Кіно». Її продюсуватимуть Ігор Савиченко та співпродюсер з Польщі Даріуш Яблонський (компанія Apple film).

4. Ірина Галай. 20 травня

Ірина Галай стала першою українкою, яка підкорила найвищу гору світу - Еверест. Це сталося 20 травня о 4 годині ранку за тибетським часом. У сходженні Ірина випередила співвітчизницю Тетяну Яловчак із Донецька.

Під час сходження Ірину супроводжував її інструктор Віктор Бобков. Вона несла лише найнеобхідніше та кисневий балон.

Ірині Галай 28 років, вона із Мукачевого на Закарпатті. Ірина займається боксом. Живе у столиці. Альпінізмом почала займатися три роки тому. Першою вершиною, яку підкорила Ірина став Казбек, що на Кавказі. Є аспіранткою Національного авіаційного університету. Працює в нафтовій компанії «Альянс Ойл Трейдинг».

Цікаво, що своє сходження і підкорення найвищої точки планети Ірина Галай присвятила усім жінкам України.

5. Марія Музичук. 23 травня

Українська шахістка Марія Музичук за підсумками минулого року визнана кращою у світі та отримала премію «Каісса-2015». Таке рішення ухвалила жіноча комісія Міжнародної федерації шахів (ФІДЕ).

Варто зазначити, що минулий рік був успішним для українки. Вона виграла чемпіонат світу за нокаут-системою, який проходив в Сочі з березня по квітень. Після цього успіху Марії було присвоєно звання міжнародного гросмейстера серед чоловіків. Крім того, в минулому році Музичук посіла друге місце на першому етапі жіночого Гран-прі ФІДЕ, який проходив у Монако. В активі Марії також золота медаль за найкращий результат на першій дошці на європейському командному чемпіонаті-2015 у Рейк'явіку.

Марія Музичук народилась у Стрию на Львівщині у 1992 році в сім'ї шахістів. Дебютувала на дитячому чемпіонаті України у 1999 році. Наразі вона міжнародний гросмейстер, дворазова чемпіонка України (2012, 2013), чемпіонка світу серед жінок 2015 року. У складі жіночої збірної України чемпіонка світу 2013 року та чемпіонка Європи 2013 року, бронзовий призер шахових олімпіад 2012, 2014 років. Станом на травень 2016 року Марія посідає 3 місце у світі та 1 серед шахісток України.

Укрінформ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-