День Європи в Києві: багато розваг і сенсаційні зізнання послів

День Європи в Києві: багато розваг і сенсаційні зізнання послів

Укрінформ
У ці вихідні Київ чотирнадцятий раз святкує День Європи.

Україна - це єдина держава не член ЄС, у якій День Європи відзначається на державному рівні. Започатковане Указом Президента України "Про День Європи" від 19 квітня 2003 р. Це свято настільки органічно влилося в наше життя, що українці, вже, мабуть, не уявляють місяць травень без нього. І в третю суботу останнього місяця весни українці збираються разом з європейцями, щоб наголосити на спільних цінностях, на спільній історії всіх націй континенту.

"УКРАЇНА ОБРАЛА ЄВРОПЕЙСЬКИЙ НАПРЯМОК СВОГО РОЗВИТКУ БАГАТО РОКІВ ТОМУ, І ЗАРАЗ СПЛАЧУЄ ВКРАЙ ВИСОКУ ЦІНУ... АЛЕ СОЛІДАРНІСТЬ І ПІДТРИМКА ДЕМОКРАТИЧНОГО СВІТУ МОЖУТЬ ДОПОМОГТИ УКРАЇНІ ЗАХИСТИТИ СВІЙ СУВЕРЕНІТЕТ..."

Традиційно офіційне відкриття святкування Дня Європи відбувається у центрі Києва за участі послів держав-членів ЄС. Цього разу урочисту церемонію на Михайлівській площі столиці розпочав Київський міський голова Віталій Кличко, який привітав громаду зі святом і висловив подяку послам країн - членів Євросоюзу: "Я хочу подякувати послам Європейського Союзу, які приділяють багато зусиль для того, щоб допомогти, Києву бути по-справжньому європейською столицею".

"Україна буде сильною, європейською державою. Я в це вірю. І я вдячний Європі за підтримку наших прагнень і за допомогу у зусиллях українців здолати цей шлях", - підкреслив Кличко.

Глава Представництва ЄС в Україні Ян Томбінські наголосив, що весь демократичний світ підтримує Україну. "Україна обрала європейський напрямок свого розвитку багато років тому, і зараз сплачує вкрай високу ціну... Але солідарність і підтримка демократичного світу можуть допомогти Україні захистити свій суверенітет, а також створити таку систему, яка дозволить повною мірою використовувати потенціал найбільшого багатства України - її громадян", - заявив Томбінські.

Після завершення офіційної частини у коментарі журналістам Кличко наголосив, що столична влада докладає зусиль, аби Київ виглядав сучасною європейською столицею.

"По-перше, нам потрібно змінювати місто, його інфраструктуру, щоб Київ був комфортним для кожного мешканця та гостя. За останній рік ми відкрили понад 40 скверів та парків, відбудеться капітальний ремонт дорожнього покриття на 44-ох вулицях. Ми відкриваємо нові публічні простори. Завдяки впровадженню системи Smart City ми збільшили надходження до бюджету на 30% та інвестуємо ці кошти в розвиток міста та соціальних програм. Місто змінюється і ми робимо все, щоб кожен відчував ці зміни", - запевнив Київський міський голова.

Кличко також переконаний, що Київ, порівняно з іншими містами України, є найбільш підготовленим до проведення Євробачення 2017 року.

"У нас є тільки один рік для того, щоб ми на гідному рівні провели Євробачення. У нас є всі можливості, вся інфраструктура і ми вже неодноразово проводили великі європейські події і це стосується Євробачення, коли виграла Руслана", - сказав Кличко.

Він розповів, що столична влада розглядає три варіанти, де можна провести Євробачення-2017. "Перший, це Палац спорту, 8 тисяч посадкових місць, також республіканський стадіон - Національний Олімпійський комплекс і зараз ми розглядаємо також нову трансформрену, яку інвестори готові будуть здати через 7 місяців вже до відкриття Євробачення в місті Києві", - зауважив мер.

"ШАНОВНІ, ЗАПРОШУЙТЕ НАС, БО МИ ЗБАГАТИМО ЄВРОПУ"

Кличко наголосив, що транспортні комунікації з Європою найкращі у Києва. "На жаль, такого сполучення гарного немає ні в Одесі, ні в Дніпропетровську, ні у Льовові. І тому за всіма складовими компонентами я вважаю Київ найбільш підготовленим до проведення Євробачення в наступному році", - зауважив він.

Після офіційної церемонії відкриття святкування  міністр культури України Євген Нищук розповів Укрінформу, що для нього значить День Європи: "Саме тоді, коли сюди приїжджають багато європейських партнерів, дипломатів, ми можемо сказати, що ми так само є великою частинкою цієї європейської родини. Звичайно, це переповнює гордістю".

Міністр наголосив, що "ми насправді не втрачаємо віри, попри всі складнощі, які в нас є на сході, попри політичні, побутові проблеми, ми все одно є незламними борцями за те, щоби нас визнавала передусім Європа. Вони повинні усвідомити, що тут є дуже сильний, потужний людський потенціал і ресурс. Хочу, щоб не було бюрократії, яка трапилася в Нідерландах, і яка була "прокачана" певними силами, бо схожий стан, який зараз є у багатьох людей, мав би продемонструвати нідерландцям, що, шановні, ви, навпаки, просіть нас, запрошуйте нас, тому що ми збагатимо Європу".

Нищук наголосив, що хоча Україна не є повноцінно прийнятою до ЄС, вона є асоційованою: "Насправді, це є доказом того, що ментально, традиційно Україна є давно країною з європейським мисленням. Це власне і є мотивація для того, щоб ми проводили таке свято. Ми ментально давно є європейською країною... Але Європа ще не до кінця усвідомила, що хлопці, яких ми називаємо Героями Небесної Сотні, а також ті, які загинули на сході, - загинули за цінності, що прописані в європейських деклараціях. Це захист свободи та власної гідності".

Після завершення урочистої частини сотні учасників свята вирушили до основних локацій на Михайлівській площі. Посольства та національні культурні центри європейських країн в індивідуальних зонах представили стенди з цікавими фактами, відомостями про унікальні досягнення та успіхи Польщі, Чехії, Німеччини, Франції, Великої Британії, Нідерландів та інших європейських країн.

"МОЯ ДОНЬКА СОФІ ХОДИЛА НА МАЙДАН КОЖЕН ДЕНЬ"

Так, представники Польського інституту в Києві розмістили фотовиставку сучасної польської архітектури. Чехія зробила наголос на розвиткові освіти в своїй країні. Німеччина підготувала цілу розважальну та пізнавальну програму. Франція демонструвала гостям свята фільм про особливості країни, проводила лотерею, де можна було виграти сувеніри за знання французьких слів, звучала жива національна музика. Гра в шахи на спеціально створеній "великій шахівниці" за участю чемпіонки Європи з шахів Вероніки Верем'юк, конкурс фото з бренд-елементом серед відвідувачів, переможці якого отримували сертифікати та сувеніри з символікою Представництва ЄС в Україні, фестиваль вуличної музики Street Music Day, програма українських спортсменів з видовищних вуличних видів спорту (workout, parkour, ролери, TRX), весела зарядка FunUp, виступи майстрів екстриму, крос-фіту, зумби, йоги, автомодельного спорту, дитячі спортивні змагання, майстер-класи, атракціони, фестиваль вуличної їжі Food Truck Days - кожен може знайти розвагу на свій смак...

Біля стенду Німеччини ми зустріли посла ФРН в Україні Крістофа Вайля, який в коментарі Укрінформу розповів, що його дочка також була на Майдані під час Революції гідності.  

"Коли був Майдан, моя сім'я приїхала (до Києва - авт.). І моя дочка Софі, якій було тоді 22 роки, ходила на Майдан кожен день. Найбільш захоплюючим був цілий океан прапорів, і коли Софі поверталася додому, вона просто вигукувала: "Тато, це - фантастика! Тут люди виходять на вулиці за Європейський Союз, який ми, зіпсовані люди, тільки критикуємо!". Ось так моя дочка ставиться до цього. У вас є підтримка", - наголосив дипломат.

У нас є підтримка. І Україна - це вже Європа! Це, напевне, основне відчуття, основний меседж, який ми винесли з учорашнього Дня Європи. А свято ще триває.

Мирослав Ліскович, Юлія Горбань, Маргарита Пономаренко, Євгенія Савченко Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-