Майже третина українців працюють у шкідливих умовах - Осовий

Майже третина українців працюють у шкідливих умовах - Осовий

Укрінформ
З усього працездатного населення України постійне місце роботи має лише 8 млн громадян, з них 3 млн осіб працюють у шкідливих умовах.

Про це під час прес-конференції, що відбулася 28 квітня в Укрінформі, заявив голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, повідомляє кореспондент агентства.

«На сьогодні з економічно активної частини населення, тобто тих, хто може працювати, має відповідний вік та знання, з 17 млн, менше 8 млн осіб мають постійне робоче місце. Це недовикористаний трудовий потенціал в нашій країні. З них 3 млн - в шкідливих умовах праці», - сказав Осовий.

При цьому, як зазначив він, кількість працюючих постійно зменшується. Серед причин, за словами Осового, згортання виробництва, структурні реформи економіки, вивільнення робочих місць як з причин технічного прогресу, так і недосконалого управління.

«Щорічно внаслідок травм та аварій на виробництвах в Україні гине біля 500 осіб. Від 7 до 8 тисяч отримують травми», - сказав Осовий.

При цьому на державному рівні питання охорони праці та створення безпечних умов на робочих місцях не вирішуються. Так, за словами експерта, державна програма з безпеки та охорони праці не фінансується з 2013 року, а ті кошти, які згідно закону, повинен виділяти приватний бізнес, не вистачає.

«Але навіть при тих нормативах, які законом визначені, кошти надходять не в повному обсязі, і цим зловживає не тільки приватний бізнес, а й держава. Фінансування на охорону праці на підприємствах державної та комунальної власності має бути забезпеченим за кошти бюджету. Але уряд і органи місцевої влади не виділяли під норматив коштів на охорону праці», - зазначив Осовий.

Така практика, на думку експерта, створює передумови для зростання інвалідності та смертності на виробництві.

Зараз, як повідомив Осовий, Федерація профспілок на рівні первинних організацій запроваджує практику виявлення факторів загроз життю та здоров'ю на виробництвах та планує інформувати про це власників та відповідні державні органи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-