Бібліотечна справа: московські слідчі взялися за читачів - джерело

Бібліотечна справа: московські слідчі взялися за читачів - джерело

Укрінформ
Російське слідство цього тижня почало допитувати читачів Бібліотеки української літератури у Москві.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу з посиланням на свої джерела.

Як стало відомо, вчора викликали на допит щонайменше одного читача БУЛ. Скільки всього буде таких допитів і фігурантів справи - невідомо. За деякими даними, у слідства є інформація на кілька десятків читачів, які брали "сумнівні", на думку російської влади, книги.

Щось подібне відбувалось і під час розкручування справи проти БУЛ. У 2011 році до читачів приходили додому, в лікарню, у ВНЗ, зупиняли їх у місті на зупинках.

З'ясувалося також, що відбулися додаткові обшуки вдома у деяких колишніх співробітників Бібліотеки української літератури. У цьому зв'язку не можна виключати, що обшуків не буде і у читачів БУЛ.

Як повідомляв Укрінформ, російське слідство раніше вже запитувало персональні дані на трьох читачів, які брали книги в Бібліотеці української літератури в Москві в 1998, 2008 і 2010 роках.

28 жовтня 2015 року в БУЛ відбувся обшук, в ході якого слідчі нібито виявили екстремістську літературу. Проти директора бібліотеки Наталії Шаріної було порушено кримінальну справу за статтею "розпалювання національної ненависті і ворожнечі". 5 квітня Шаріній також пред'явлено обвинувачення за статтею про розтрату. Шаріна перебуває під домашнім арештом - щонайменше до 29 липня.

Усі звинувачення Шаріна відкидає. Правозахисний центр "Меморіал" визнав її політв'язнем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-