Стало відомо, як Київ вшанує роковини Бабиного Яру

Стало відомо, як Київ вшанує роковини Бабиного Яру

Укрінформ
Громадська ініціатива "Українсько-єврейська зустріч" разом із іншими діаспорними організаціями готує паралельну державній програму з вшанування 75 роковин трагедії Бабиного Яру.

Про це повідомив під час брифінгу член ради директорів Громадської ініціативи "Українсько-єврейська зустріч" Адріан Каратницький, передає кореспондент Укрінформу.

"75 роковини Бабиного Яру вшановується на державному рівні у вересні в Києві. Для української діаспори, для світового єврейства ця подія дуже важлива. Це була жахлива трагедія масових убивств - 34 тисячі єврейських мешканців Києва були вбиті за два дні – 29 - 30 вересня. І у вересні сюди приїдуть великі іноземні делегації. Весь тиждень - від 23 вересня до 29 - 30 вересня - буде присвячений різним заходам", - зазначив Каратницький.

За його словами, на їхнє запрошення для участі в науковому симпозіумі в Україну приїдуть професор Стенфордського університету Норман Наймарк, французький філософ, письменник Бернар-Анрі Леві, професор Єльського університету Тімоті Снайдер та інші відомі експерти з питань геноциду і Голокосту.

Майже тиждень працюватиме молодіжна конференція за участю українських та єврейських активістів, лідерів, інтелектуалів, науковців. Відбудеться презентація книжки, присвяченої темі Бабиного Яру, англійською та українською мовою під редакцією професора, завідувача кафедри україністики в університеті Торонто Пола Роберта Магочі та українського професора-історика Владислава Гриневича.

"Ми разом із директором Всеукраїнського центру вивчення Голокосту "Ткума" з Дніпропетровська Ігорем Щупаком організуємо обговорення проектів створення цілісного місця пам'яті - меморіального парку "Бабин Яр - Дорогожицький некрополь". Створене міжнародне журі, в складі якого відомі архітектори з Ізраїлю, Іспанії, наукові екперти з України, Великобританії, Німеччини, Швеції, Франції, США. Перші три найкращі проекти будуть представлені на виставці в Українському домі", - повідомив Каратницький.

Він уточнив, що мета проекту - об'єднати весь комплекс, упорядкувати, гармонізувати територію Бабиного Яру, щоб він став більш гідним місцем меморіалізації жертв нацизму, з другого боку - щоб парк став місцем для відпочинку.

"Але це не повинно бути місцем для спорту, музики, ми маємо розуміти, що тут знаходяться понад 100 - 150 тисяч жертв. Ми думаємо, що дамо певні відповіді щодо правильного вирішення цих питань. Ми співпрацюємо з Адміністрацією Президента, з Урядом і надіємося, що ці заходи витворять тонкий, інтелігентний підхід до обговорення і до відзначення цих подій", - наголосив Каратницький.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-