Проект

Проект "Арка": четвертий енергоблок ЧАЕС накриють у листопаді

Укрінформ
У листопаді 2016 року на четвертий енергоблок  ЧАЕС заплановано насунути нову захисну споруду "Арку".

Про це повідомив гендиректор станції  Ігор Грамоткін в інтерв'ю DT.UA.

"Що стосується проектів, які реалізовуються на об'єктах станції в рамках міжнародної технічної допомоги, то, безумовно, головний з них — це нова захисна споруда над четвертим зруйнованим енергоблоком, "Арка". Напевно, це найбільш унікальний і важкий проект. Необхідно побудувати нову захисну споруду, зібрати її вдалині від четвертого енергоблоку, обладнати всіма необхідними системами життєзабезпечення, а потім уже насунути на цей енергоблок. Ніхто ніколи у світі не переміщав конструкцію настільки величезної ваги!", - зазначив він.

За словами Грамоткіна, найскладніше полягало в тому, щоб знайти рішення, яке б дозволило не обслуговувати ці металоконструкції протягом 100 років експлуатації "Арки".

"Фактично ми перебуваємо зараз у заключній фазі етапу створення безпечного конфайнмента, або "Арки", на якому одночасно реалізовуються два дуже складні проекти. Ми споруджуємо усередині об'єкта "Укриття" торцеві стіни, які вийдуть з об'єкта та забезпечать герметизацію "Арки", яку на нього насунуть. Також завершуємо роботи в самій "Арці" з монтажу інфраструктури та об'єктів технологічного корпусу з управління системами життєзабезпечення. Згідно з нашими планами, у листопаді 2016 р. ми повинні насунути "Арку" на четвертий енергоблок. Після насування "Арки" ми закінчимо другий етап перетворення "Укриття" на екологічно безпечну систему й перейдемо до його третього етапу — демонтажу нестабільних конструкцій і вилучення паливовмісних мас", - заявив гендиректор ЧАЕС.

 "Сьогодні, через десять років, нам вдалося розвантажити реактори від ядерного палива, вивантажити басейни витримки, повністю звільнити від палива третій енергоблок. У найближчий місяць ми звільнимо перший і другий енергоблоки від пошкодженого ядерного палива, яке було напрацьоване в процесі експлуатації. Фактично ми вже зняли статус ядерної установки з третього енергоблоку, цього року знімемо такий статус з першого й другого енергоблоків. Усе наше паливо буде розміщене в сховище відпрацьованого ядерного палива мокрого типу. Зараз на станції активно йдуть демонтажні роботи в машинних залах, на допоміжному обладнанні. Виведено з експлуатації понад 70% обладнання й систем", - заявив він. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-