Українські суди

Українські суди "амністували" вже три десятки колишніх бойовиків - СБУ

Укрінформ
Програмою Служби безпеки України "На тебе чекають вдома" вже скористалося понад 60 учасників незаконних збройних формувань на Донбасі.

Про це заявив керівник апарату глави Служби безпеки України Олександр Ткачук на брифінгу у четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наразі умовами програми вже скористалися понад 60 колишніх бойовиків незаконних збройних формувань так званих ДНР та ЛНР. Стосовно 29-ти вже прийняті рішення судів про їх звільнення від кримінальної відповідальності, або про звільнення від покарання з випробувальним терміном", - сказав Ткачук.

Він нагадав, що програма була започаткована ще в серпні 2015 року. Вона забезпечує механізми, що гарантують людям можливість повернення із зони конфлікту до мирного життя, проте лише в тому разі, якщо вони не вчинили тяжких злочинів. Для її популяризації публікуються відеозвернення бойовиків, які вже скористалися програмою, аби запевнити інших, що дорога назад таки є, підкреслив керівник апарату глави СБУ.

"Програма стала об'єктом уваги російської сторони, навіть член комітету Держдуми по обороні Російської Федерації Франц Клінцевич у одному з видань сказав, що ця програма покликана внести розбрат у лави ополченців", - зауважив він.

Ткачук також констатував, що останнім часом спостерігається прогресуюча динаміка у цій програмі, тобто все більше бойовиків розуміють, що вона дійсно працює. Тож нині експерти програми перезавантажені.

"Ми розглядаємо питання збільшення людського ресурсу, який буде задіяний у програмі, або розширення взаємодії з іншими правоохоронними органами", - резюмував керівник апарату глави СБУ.

Нагадаємо, програма "На тебе чекають вдома" передбачає повернення на підконтрольну уряду територію громадян України, які добровільно відмовились від участі в терористичних організаціях "ДНР/ЛНР".

Уникнути кримінальної відповідальності можуть лише ті особи, які не брали участі у вбивствах, катуваннях, згвалтуваннях та інших тяжких злочинах, а також "мають щире бажання виправити власні помилки чесною працею на благо України".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-