Українські науковці попередили владу про загрозу деградації суспільства

Українські науковці попередили владу про загрозу деградації суспільства

Укрінформ
Українські науковці надзвичайно стурбовані ситуацією, що склалась у галузі, фінансування якої цього року сягнуло історичного мінімуму.

Про це йдеться у зверненні Загальних зборів Національної академії наук України до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів, опублікованому у парламентській газеті "Голос України".

"Ми вкрай стурбовані надзвичайною ситуацією, що склалась у вітчизняній науковій сфері і може призвести до втрати Україною свого наукового потенціалу та, як наслідок, суспільної деградації", - йдеться у зверненні.

Науковці наголошують: країна, що не опікується розвитком своєї науки, не має майбутнього та приречена опинитися на узбіччі цивілізації. За їхніми словами, за весь час існування незалежної України наука ніколи не була серед державних пріоритетів: через незадовільні умови праці та падіння престижу наукової діяльності чисельність учених у Національній академії наук скоротилася з 1991 року більш як утричі. Загалом кількість науковців на тисячу зайнятого населення у нашій країні нині вже вдвічі менша, ніж у країнах ЄС.

Представники науки зауважили, що у поточному році фінансування галузі сягнуло історичного мінімуму - 0,2% ВВП. Зокрема, цьогорічні державні видатки на діяльність НАНУ - майже 2 млрд 54 млн грн - дорівнюють бюджетові одного не найбільшого і не найкращого європейського університету. Недофінансування становить щонайменше 20%, тому коштів забракне навіть на забезпечення виплати заробітної плати працівникам та оплату комунальних послуг, тож у більшості установ НАНУ навіть запроваджено режим неповної зайнятості, заявляють підписанти.

При цьому науковці визнають, що країна нині перебуває у надзвичайно важкому становищі - через економічну кризу, анексію Криму та події на Донбасі. Проте це, на їхнє переконання, не може слугувати виправданням відсутності "державницького підходу".

"На жаль, руйнівні процеси у вітчизняній науці вже почалися й набувають ознак незворотності. Наполегливо просимо вас врахувати нашу позицію та невідкладно ухвалити виважені і відповідальні рішення", - наголошується у зверненні Загальних зборів НАНУ.

Фото: rian.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-