Рева розповів про підвищення пенсійного віку і виплати в зоні АТО

Рева розповів про підвищення пенсійного віку і виплати в зоні АТО

Укрінформ
Новопризначений міністр соціальної політики Андрій Рева заявляє, що в програмі уряду відсутнє питання підвищення пенсійного віку, але воно потребує дискусій.

Про це він сказав в інтерв'ю ZN.UA.

«У програмі уряду цього немає. Наша пенсійна система теж відчуває величезне напруження. Це питання дискусійне, що потребує окремої розмови», - зазначив міністр.

При цьому він навів приклад Білорусі, де указом президента пенсійний вік було підвищено на три роки для чоловіків і жінок.

Нагадаємо, в Україні пенсійний вік становить для жінок - 60 років, для чоловіків - 65 років.

До того ж, міністр вважає, що Україна зобов'язана виплачувати пенсії, незалежно від місця реєстрації чи проживання людини.

«Якщо не знаєш, як діяти, дій відповідно до закону. У нас є Закон про обов'язкове пенсійне страхування, а є Закон про пенсійне забезпечення, у ст. 85 якого сказано: «Пенсії виплачуються без урахування одержуваного заробітку за місцем проживання пенсіонера, незалежно від реєстрації місця проживання», - заявив міністр.

Він наголосив, що оскільки неконтрольовані території в Донецькій і Луганській областях не мають статусу окупованих, їхні жителі мають право на виплати.

«Неконтрольовані території в Донецькій і Луганській областях, наскільки я розумію, статусу окупованих на сьогодні не мають і є невід'ємною частиною території України. Відповідно, їхні жителі мають право на виплати, незалежно від місця реєстрації. Ми не можемо платити пенсії в Донецьку і Луганську, бо там ідуть воєнні дії. Але якщо людина приїхала і хоче отримати пенсію в Харкові або Львові, ми не можемо їй в цьому відмовити», - зазначив він.

За його словами, питання у держави можуть виникати лише в разі, якщо людина проживає на непідконтрольних територіях, а вказує місце реєстрації на контрольованих територіях.

«Інша справа з держвиплатами ТПО (тимчасово переміщеним особам - ред.). Якщо людина живе в Донецьку, а оформила документи, що нібито проживає в Харкові, то тут уже є питання. Але це функція не стільки Мінсоцполітики, скільки державних Міграційної і Прикордонної служб», - висловив міністр своє бачення.

Як відомо, попередник Реви на посаді міністра соцполітики Павло Розенко стверджував, що Україна не повинна виплачувати пенсії людям, які проживають на непідконтрольних їй територіях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-