Адвокат Клиха: суд залишив у справі отримані під тортурами «докази»

Адвокат Клиха: суд залишив у справі отримані під тортурами «докази»

Укрінформ
У Грозному на суді присяжних у справі Карпюка-Клиха сьогодні триває четверте засідання на цьому тижні. Суд продовжує відхиляти клопотання захисту.

Про це розповіла в ексклюзиві кореспондентові Укрінформу адвокат Станіслава Клиха Марина Дубровіна.

"Перебіг процесу прискорився. Сьогодні проходить чергове засідання на цьому тижні. У нас все, як завжди. Ми надаємо суду свої докази, привозимо свідків захисту. Суд відмовляє адвокатам у клопотаннях. А прокуратура клопоче про відмову в долученні до матеріалів справи наших свідчень", - повідомила Дубровіна.

Вона уточнила, що в даний момент суд приймає рішення щодо клопотання про невключення до матеріалів справи як речових доказів відеофайлів про першу чеченську війну, наданих захистом.

Раніше у четвер суд відмовив у кількох клопотаннях захисту. По-перше - про вилучення із матеріалів справи «доказів», отриманих під тортурами. По-друге - про додаткові медичні експертизи, які допомогли б встановити, що шрами на тілы у Миколи Карпюка і Станіслава Клиха пов'язані з тортурами електрострумом.

На засіданні в понеділок допитували родичів Миколи Карпюка - дружину його старшого брата Валентину Карпюк та племінницю Оксану Карпюк. Вони підтвердили алібі підсудного, кажучи, що той не міг брати участь у боях на території Чечні в 1994-1995 роках, оскільки у цей час доглядав хвору матір.

У середу свідки захисту показали, що головний свідок Олександр Малофеєв, на свідченнях якого будується обвинувачення Карпюка і Клиха, був неодноразово судимий і ніколи не мав бойових поранень. Наявні у Малофеєва ушкодження отримані під час грабежів. Допитали чотирьох свідків: колишню дружину Малофеєва, його вітчима, а також дільничного уповноваженого поліції у Криму і ще одного свідка, який мешкає зараз у Новосибірській області і особисто знає про те, що після того, як Малофеєв повернувся до Росії, він через кілька років знову був засуджений за подвійне вбивство.

Як повідомляв Укрінформ, російське обвинувачення інкримінує Карпюку і Клиху вбивство 30 військовослужбовців і замах на життя ще 15 солдатів, який вони нібито вчинили у складі загону "Вікінг" з 31 грудня 1994 року по 5 січня 1995-го у Грозному. Під час слідства до двох українців довго не допускали адвокатів і консула, катували. "Меморіал" визнав обох політв'язнями. Після спалення 9 березня автобуса з журналістами і правозахисниками, побиття водія і пасажирів, які їхали у Грозний на процес Карпюка-Клиха, в російських ЗМІ ця тема замовчується.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-