Мін'юст вносить до реєстру лише чотирьох із десяти корупціонерів - ГПУ

Мін'юст вносить до реєстру лише чотирьох із десяти корупціонерів - ГПУ

Укрінформ
Генеральна прокуратура України вважає, що Міністерство юстиції України неналежним чином складає Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення.

Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

"До початку ведення Національним агентством з питань запобігання корупції Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, Міністерство юстиції України продовжує здійснювати повноваження щодо забезпечення ведення Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення. Однак, як засвідчив системний аналіз стану законності у сфері запобігання корупції, вказане міністерство неналежно виконує покладені законом обов’язки", - зазначають у Генпрокуратурі.

У зв'язку з цим ГПУ внесла відповідне подання.

За даними прокуратури, упродовж 2015 року до відповідальності за вчинення корупційних та пов’язаних із корупцією правопорушень притягнуто 2 475 осіб, з яких до реєстру Мін'юст вніс лише 990, що становить 40% від загальної кількості. Крім того, до реєстру до цього часу не внесено рішення судів, які набрали законної сили та направлені до Міністерства юстиції України протягом 2013–2014 років.

"Неповнота обліку даних реєстру є порушенням вимог статті 59 закону України "Про запобігання корупції", - наголошують у Генеральній прокуратурі.

Крім того, у ГПУ нагадують, що ч. 2 ст. 19 Закону України "Про державну службу" від 10.12.2015 № 889-VIII, який набирає чинності 01.05.2016, чітко передбачено обставини, за яких особа не може вступити на державну службу, зокрема така, що піддавалася адміністративному стягненню за корупційне або пов’язане з корупцією правопорушення протягом трьох років з дня набрання відповідним рішенням суду законної сили.

"Таким чином, відсутність відповідної інформації у реєстрі може призвести до прийняття на державну службу осіб, яким це заборонено законом, а також формування хибного уявлення у правопорушників про безкарність корупційного та пов’язаного з корупцією діяння, ненастання негативних наслідків у зв’язку із притягненням особи до відповідальності", - вважають у  Генпрокуратурі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-