Представництво ЄС розкритикувало законопроект про позасудову конфіскацію

Представництво ЄС розкритикувало законопроект про позасудову конфіскацію

Укрінформ
Представництво Європейського Союзу вважає, що законопроект № 4057 про позасудову конфіскацію не містить достатніх гарантій захисту права власності.

Про це йдеться у коментарі представництва ЄС щодо законопроекту 4057, який ухвалений в першому читанні і може бути розглянутий в другому на поточному пленарному тижні, "Європейській правді"

 "Проект 4057 щодо конфіскації не містить достатніх гарантій захисту права власності, яке відповідало би стандартам ЄС.

Він, швидше, може сприйматися як поспішний крок до впровадження жорсткіших та інтрузивних інструментів, які не передбачають... необхідного захисту  права на чесний суд, захисту прав власності та необхідної підвищеної стабільності відносин власності", - йдеться в поясненні дипмісії ЄС.

У представництві наголошують, що ініціативи щодо досудової конфіскації в обов’язковому порядку мають йти разом з посиленням гарантій доброчесних власників (які дозволили б уникнути зловживань механізмами спецконфіскації); в даному проекті такі гарантії відсутні.

Також представництво ЄС нагадало, що в останні місяці Рада затвердила законодавство про спецконфіскацію (проекти 2540a, 2541a, 3040),  "які були розцінені експертами ЄС як просування до правильного балансу" і "були в числі зобов’язань  української влади в контексті Плану дій візової лібералізації". З коментаря випливає, що ухвалення нинішнього законопроекту порушує зобов’язання в рамках ПДВЛ; водночас представництво утрималося від прогнозів щодо дій ЄС в разі ухвалення законопроекту Берези-Пашнського.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада в четвер, 17 березня, ухвалила за основу проект Закону «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей звернення в дохід держави грошових коштів, валютних цінностей, державних облігацій України, казначейських зобов'язань України, дорогоцінних металів та/або каміння, інших цінностей та доходів від них до ухвалення вироку суду». 

Законопроект було ухвалено з пропозицією народного депутата із фракції "Самопоміч" Олени Сотник. Вона запропонувала чітко позначити коло третіх осіб, які підпадатимуть під дію цього нормативного акта - прописати, що при доведенні провини має бути вказано, що матеріальні цінності були передані цим особам у незаконнний спосіб підозрюваним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-