Як пережити переведення годинника - поради фахівців

Як пережити переведення годинника - поради фахівців

Укрінформ
Перехід на літній час, який відбудеться сьогодні вночі, не має негативного впливу на здоров'я, проте може спричинити певний дискомфорт. Щоб уникнути пов'язаного з цим погіршення самопочуття, достатньо дотримуватися кількох простих порад.

Як розповів Укрінформу лікар сімейної практики терапевт Олександр Баранов, уважніше "прислухатися" до свого організму слід протягом перших двох-трьох тижнів після переведення стрілок годинника.

"Дуже добре, що перехід на літній або зимовий час відбувається у вихідні дні, тому що є додатковий шанс пережити оцей дискомфорт - як психологічний, так і дискомфорт зміни біологічного ритму. Протягом півроку люди входять у певний біологічний ритм, і коли він змінюється, у перші два-три тижні це може призвести до погіршення працездатності, загострення хронічних та серцево-судинних захворювань", - сказав Баранов.

У перший тиждень після переведення стрілок годинника лікар радить обмежити як фізичні, так і психічні навантаження, оскільки у цей час відбувається певна перебудова нервової системи на новий ритм. Її по змозі треба стимулювати  ранковим контрастним душем.

Людям із хронічними захворюваннями, а також тим, хто має підвищенний артеріальний тиск, протягом двох-трьох тижнів потрібно ретельніше стежити за своїм станом, а пацієнтам після медичного втручання, можливо, знадобиться збільшити добову дозу ліків. Баранов пояснює це тим, що нервова система переживатиме стрес. Водночас він застерігає, що рішення про зміни у дозуванні препаратів має прийняти фахівець, тож спершу слід проконсультуватися з лікарем.

Загалом медики радять не забувати про всім відомі правила здорового способу життя.

Найпростіший спосіб вберегтися від перевтоми - добре висипатися. У період після переведення годинника треба лягати спати на півтори години раніше, а також проводити якнайбільше часу на свіжому повітрі, не нехтувати прогулянками перед сном. З огляду на додатковий стрес потрібно обмежити вживання кави, чорного чаю і особливо алкогольних напоїв - краще замінити їх зеленим або трав'яним чаєм.

Крім цього, завкафедрою сімейної медицини КМАПО ім. Шупика доктор медичних наук Лариса Матюха радить усім -  дорослим і дітям, хворим і здоровим - звернути увагу на свій раціон.

"Зараз весна, і людям бракує вітамінів. За день потрібно з'їдати до 400 грамів овочів та фруктів. Це необов'язково мають бути дорогі фрукти, вистачить звичайних яблук, свіжої або квашеної капусти", - зазначає лікар.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-