Адвокат Лікарчука наполягає, що підробки ЗНО не доведені

Адвокат Лікарчука наполягає, що підробки ЗНО не доведені

Укрінформ
Адвокат екс-директора Українського центру оцінювання якості освіти Ігоря Лікарчука закликає керівників вищих навчальних закладів не відраховувати студентів, доки не встановлено факт підробки результатів тестів зовнішнього незалежного оцінювання.

Про це на прес-конференції заявив адвокат Ігоря Лікарчука Віталій Наум, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Закликаємо керівників вищих навчальних закладів не піддаватися тиску Генеральної прокуратури України і не відраховувати студентів без доведення фактів будь-яких обставин провини", - заявив Наум.

Він нагадав, що згідно з презумцією невинуватості жодна особа не може бути визнана винною, якщо це не встановлено вироком суду. 

"На цей час жодного вироку для жодної особи, який доводить факт втручання в систему УЦОЯО, винесено не було. Вони відсутні, оскільки триває досудове розслідування. Тому вимоги ГПУ до абітурієнтів, які нібито завідомо використовували підроблені результати ЗНО, - є неправдивими", - сказав Наум.

У свою чергу ГПУ в оприлюдненій на сайті відомства заяві констатує, що в УЦОЯО зафіксовані систематичні випадки знищення та зміни інформації в серверах центру.

"Слідством встановлено, що службові особи УЦОЯО систематично вносили зміни та знищували інформацію, яка обробляється в базах даних УЦОЯО та зберігається на серверному обладнанні. Як наслідок, у ручному режимі надавались незаконні переваги у доступі до вищої освіти", - йдеться у заяві. (http://www.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_c=view&_t=rec&id=162064)

Адвокат Лікарчука наголосив, що з центрів УЦОЯО вилучені технічні сервери і носії інформації, тому адвокати не можуть зробити експертизи і дати оцінку ситуації.

В оприлюдненій заяві ГПУ йдеться про те, що технічне обладнання не вилучалось, і УЦОЯО працював у штатному режимі.

"Під час проведення обшуків у межах кримінального провадження за фактами несанкціонованого втручання та зміни інформації в «Реєстрі осіб, які пройшли зовнішнє незалежне оцінювання», безпосередньо в Українському центрі оцінювання якості освіти (УЦОЯО), належне йому комп’ютерне, серверне обладнання та програмне забезпечення, у тому числі база тестових завдань, не вилучались. Після проведення обшуку УЦОЯО працював у штатному режимі. Доступ до баз даних для працівників УЦОЯО обмежений не був", - йдеться у заяві ГПУ.

Нагадаємо, що Генеральною прокуратурою розпочато кримінальне провадження спільно з СБУ та поліцією, які провели низку обшуків у приміщеннях центру та помешканнях посадовців. На електронній поштовій скриньці одного з керівників відділу Центру виявлено листування із зазначенням персональних даних учасників ЗНО та кількості балів, яку їм потрібно було поставити у відомості. А також Кабмін відсторонив директора Українського центру оцінювання якості освіти Лікарчука від виконання обов'язків. Чиновник відсторонений на час проведення розслідування щодо несанкціонованого втручання в систему оцінювання якості освіти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-